Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lovitură pentru Boris Johnson. Suspendarea Parlamentului britanic a fost declarată ilegală

Tribunalul Suprem din Regatul Unit a dat marţi un verdict în unanimitate, o decizie împotriva premierului britanic conservator Boris Johnson, considerând ilegală suspendarea Parlamentului timp de cinci săptămâni.

UPDATE 14.45: În urma acestui anunţ, liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, i-a cerut premierului Boris Johnson să demisioneze.

În cadrul Congresului anual al Partidului Laburist, ce are loc la Brighton (sudul Angliei), Corbyn l-a ''invitat pe Boris Johnson să-şi reconsidere funcţia şi să devină prim-ministrul cel mai efemer care a existat vreodată''.

Marţi după-amiază, preşedintele Camerei Comunelor (camera inferioară a parlamentului britanic), John Bercow, i-a invitat pe deputaţii britanici să-şi reia activitatea miercuri la ora locală 11:30 (10:30 GMT), după ce Tribunalul Suprem a decis că suspendarea parlamentului de către premierului Boris Johnson a fost ilegală, potrivit Agerpres.

 

Citește și
Brexit
Juncker: Riscul unui BREXIT fără acord, „destul de real”

Cei 11 judecători ai instanţei judiciare supreme din această ţară aveau de examinat două recursuri diferite: cea a Curţii de Apel din Scoţia, care a considerat ilegală măsura adoptată de şeful guvernului de la Londra, şi cea a Tribunalului Superior din Londra, care a considerat că respectiva chestiune este de competenţa politicului.

Johnson a suspendat Parlamentul timp de cinci săptămâni în prima parte a lunii, după ce legislativul a refuzat organizarea de alegeri anticipate.

Potrivit Curții Supreme, această decizie împiedică Parlamentul să își desfășoare activitatea, ceea ce este ilegal, potrivit BBC.

"Efectul asupra fundamentului democrației noastre a fost extrem", a declarat Lady Hale, președinta Curții.

Parlamentul britanic a fost suspendat până la 14 octombrie, în urma unei decizii a lui Boris Johnson menită să elimine influența legislativului în procesul de ieșire a Marii Britanii din Ue, programată la 31 octombrie.

Este vorba despre ”prorogarea” Parlamentului, care presupune suspendarea acestei instituții la sfârșitul unei sesiuni parlamentare, înainte să înceapă o altă sesiune, care debutează cu un discurs al Regineri.

Această procedură nu este similară cu dizolvarea Parlamentului, care are loc înainte de declanșarea unor alegeri parlamentare.

Într-o declarație de presă susținută luni, premierul Boris Johnson a declarat că și-a dorit un acord Brexit înainte de 31 octombrie, precizând că ieșirea din UE fără un acord ar însemna ”un eșec al statului pentru care toți vom fi responsabili”.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult