Lovitură după lovitură pentru Rusia. După prăbușirea rublei, Germania vrea să-și reducă dependența de gazele rusești
Your browser doesn't support HTML5 video.
Bursa de la Moscova nu s-a mai deschis luni, după ce rubla s-a prăbușit cu 30% față de dolar. Pentru a atenua efectele, Banca Națională a Rusiei a dublat dobânda de referință.
Pe de altă parte, dupa ce ucrainenii au îndepărtat ori au schimbat indicatoarele rutiere, ca să deruteze inamicul, Google a decis să nu mai furnizeze informaţii în timp real despre traficul de pe străzile din Ucraina.
Până când sancțiunile financiare împotriva Rusiei își vor dovedi eficiența, poate cea mai grea lovitură pentru liderul de la Kremlin, mai ales pentru viitor, a venit de la cancelarul german Olaf Scholz. Germania vrea să-și reducă dependența de gazele rusești.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: "Ne vom accelera eforturile pentru a securiza furnizori de energie pentru țara noastră și vom lua măsuri pentru a elimina dependența de importuri de la furnizori individuali.
Evenimentele din ultimele luni și zile ne-au demonstrat că o politică energetică responsabilă și pe teremen lung nu e crucială doar pentru economie și climă, ci și pentru securitatea noastră.
Am decis să ne creștem stocul de gaze naturale până la două miliarde de metri cubi prin achizitii de pe piețele mondiale în strânsă coordonare cu UE. Și am decis să construim rapid două terminale pentru GPL".
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: "Pentru prima dată în istorie, Uniunea Europeană va finanța achiziționarea şi livrarea de arme şi alte echipamente pentru o ţară care este atacată. Acesta este un moment decisiv.
În acelaşi timp, ne consolidăm încă o dată sancţiunile împotriva Kremlinului şi a colaboratorului său, regimul lui Lukashenko.
În primul rând, închidem spaţiul aerian al UE pentru avioanele ruseşti. Vreau să fiu clară: spaţiul nostru aerian va fi închis pentru toate avioanele ruseşti, inclusiv pentru avioanele private ale oligarhilor.
În al doilea rând, vorbim de o altă măsură fără precedent: vom interzice în interiorul Uniunii Europene "maşinăria" media a Kremlinului, mai exact televiziunea de stat Russia Today, agenţia de presă Sputnik, precum şi filialele lor. Acestea nu vor mai putea să îşi răspândească minciunile pentru a justifica războiul lui Putin".
Josep Borrell, șeful diplomaţiei europene: "Discutăm despre sancțiuni economice dure: SWIFT, Banca Centrală. Și, de asemenea, venim cu sancțiuni împotriva oligarhilor. Vizăm elita regimului lui Putin, care baneficiază financiar de acest sistem. Vom înăspri măsurile împotriva Belaruslui, care a facilitat asaltul Rusiei în Ucraina. Cu aceste măsuri, mai bine de jumătate din rezervele Rusiei de la Banca Centrală vor fi blocate".
Asta înseamnă că Banca centrală a Rusiei nu mai are acces la mai bine de 600 de miliarde de dolari din rezervele de care dispune. Fonduri cu care ar susţine băncile comerciale şi companiile ruseşti.
Rubla a atins un minim istoric
Luni dimineaţă, rubla a coborât la un minim istoric, în raport cu dolarul, a pierdut 30% din valoare. Asta după ce Uniunea Europeană, Statele Unite şi aliaţii lor Marea Britanie şi Canda au anunţat noi sancţiuni pentru Rusia, ca răspuns pentru invadarea Ucrainei.
Într-o incercare disperata de a opri prabusirea rublei, Banca Centrală de la Moscova a ridicat abrut dobanda cheie, de la 9,5% la 20%.
În Rusia sunt cozi la bancomate, semn că mulţi vor să-şi retragă banii din conturi. Deschiderea Bursei de la Moscova pentru schimburi financiare externe a fost amanata de cateva ori.