Lovitură de stat în Myanmar. Președintele și premierul au fost arestați, armata a preluat puterea
Your browser doesn't support HTML5 video.
Astfel, armata din Myanmar a declarat stare de urgenţă pe o perioadă de un an şi a numit un general drept preşedinte interimar.
Până acum, au fost arestați Aung San Suu Kyi, preşedintele Win Myint, alți oficiali din Liga Naţională pentru Democraţie, partidul lui Aung, dar şi politicieni din alte partide mai mici.
Această acțiune a avut loc în cadrul unui raid militar organizat înaintea zorilor, potrivit Agerpres, care citează AFP. Arestările survin în contextul în care Parlamentul rezultat din ultimele alegeri legislative trebuia să înceapă prima sesiune.
Armata a denunţat de mai multe săptămâni nereguli în desfăşurarea alegerilor legislative organizate în noiembrie.
LND, partidul condus de câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace din 1991, Aung San Suu Kyi - criticată pe scară largă la nivel internaţional pentru modul de gestionare a crizei musulmanilor rohingya, dar care continuă să se bucure de sprijinul majorităţii populaţiei -, a câştigat fără drept de apel alegerile din noiembrie, obţinând 83% din cele 476 de mandate.
Myanmar a fost condus de o juntă militară în perioada 1962 - 2011. În 2011, junta a fost dizolvată şi a început o perioadă de tranziţie controlată spre democraţie. Alegerile din noiembrie au fost cel de-al doilea scrutin general după 2011. Armata deţinea însă controlul asupra a trei ministere cheie (Internele, Apărarea şi Frontierele).
Ultimele două lovituri de stat de la obţinerea independenţei ţării s-au produs în 1962 şi 1988.
SUA ameninţă că va reacţiona
Statele Unite au cerut eliberarea de către armata din Myanmar a mai multor lideri politici arestaţi, inclusiv a şefei de facto a guvernului, Aung San Suu Kyi, şi au ameninţat că vor reacţiona în cazul unui răspuns negativ, informează AFP.
'Statele Unite se opun oricărei încercări de modificare a rezultatelor alegerilor recente sau de obstrucţionare a unei tranziţii democratice în Myanmar şi vor acţiona împotriva celor responsabili în cazul în care aceste măsuri (arestările) nu sunt abandonate', a anunţat, într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.
'Îi îndemnăm pe militari să adere la standardele democratice şi la respectarea statului de drept şi să elibereze persoanele arestate astăzi', a adăugat ea.
Australia cere armatei eliberarea imediată a liderilor politici
Australia a cerut luni armatei din Myanmar să o elibereze pe şefa guvernului de facto Aung San Suu Kyi şi pe restul liderilor politici arestaţi, acuzând-i pe militari că 'încearcă din nou să preia controlul' asupra ţării, informează AFP.
"Facem apel la armată să respecte statul de drept, să rezolve disputele prin mecanisme legale şi să elibereze imediat toţi liderii (politici) din societatea civilă şi pe celelalte persoane reţinute ilegal", a declarat ministrul de externe Marise Payne.