Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lizz Truss, presată să demisioneze din funcția de premier, inclusiv de membri marcanți ai partidului său

Your browser doesn't support HTML5 video.

La Londra, Lizz Truss este presată să demisioneze din funcția de premier, inclusiv de membri marcanți ai partidului său.

Miercuri a fost luată la întrebări în Parlament, pentru prima dată de când a renunțat la dezastruosul său pachet fiscal, denumit mini-buget. „Sunt o luptătoare, nu cineva care fuge când dă de greu”, așa s-a descris șefa guvernului britanic. Liz Truss: „Am făcut cunoscut foarte clar că îmi pare rău pentru greșelile făcute. Dar, era corect ca în aceste circumstanțe să fac schimbările pe care le-am făcut, să-mi continui treaba în beneficiul poporului britanic. Domnule Speaker, am garantat prețurile la energie. Ajutăm oamenii în această iarnă și vom continua să facem asta”. Keir Starmer, liderul opoziției: „Se scrie o carte despre perioada în care a fost prim-ministru în funcție. Se pare că va fi lansată până la Crăciun. Nu aflăm data lansării, sau titlul”?

„Mini-bugetul” - mărul discordiei 

Liz Truss a fost instalată acum șase săptămâni în Downing Street 10. În urmă cu o săptămână, încă avea un alt cancelar, adică ministru de Finanțe, un alt plan economic și răspundea „absolut” când Keir Starmer, liderul opoziției laburiste, o întreba dacă exclude tăieri din fondurile pentru cheltuielile publice. Pe 23 septembrie, Truss şi fostul ei ministru de Finanţe, Kwasi Kwarteng, au anunţat un pachet fiscal, aşa-numitul mini-buget. Numai că măsurile anunțate au declanşat tulburări ale pieţei, lira sterlină s-a devalorizat, a apărut panică la fondurile de pensii. Ba chiar a venit și o mustratre de la Fondul Monetar Internațional.

Măsurile preconizate inițial

Pusă la zid, Truss l-a demis pe fostul ministru de Finanțe, încredințându-i frâiele Trezoreriei lui Jeremy Hunt, care a inversat cea mai mare parte a strategiei.

Printre măsurile preconizate inițial și abandonate, acum se numără: planurile de eliminare a creşterii impozitului pe profit, planurile de eliminare a unei categorii de impozitare pe venit, dar și scurtarea, de la doi ani, până la doar şase luni, a garanţiei concepută pentru a subvenţiona facturile de energie, atât pentru consumatori, cât și pentru întreprinderi. Și, după cum a recunoscut în fața parlamentarilor, marți seară, deciziile „dureroase” în privința cheltuielilor publice sunt acum iminente. Acum două zile, Truss a fost nevoită să-și ceară scuze poporului britanic pentru greșelile sale. Liz Truss: „Recunosc că am făcut greșeli. Vă cer iertare pentru aceste greșeli. Dar le-am remediat. Am numit un nou ministru de finanțe. Am reinstaurat stabilitatea economică și disciplina fiscală”. Jill Rutter, cercetător senior în Marea Britanie într-o Europă în schimbare: „A văzut cum mulți membri ai propriului partid se întorc împotriva ei. A văzut presa care, după cum știți, a aclamat-o în timpul alegerilor (interne) pentru șefia partidului, și i-a saluta bugetul, cum se întoarce acum împotriva ei și îi socotește timpul rămas (ca premier). Truss s-a mândrit întotdeauna cu rezistența ei. Dar poate și chiar vrea să dea înapoi din ce în ce mai mult? Ar trebui să fie o persoană foarte, foarte, foarte dură pentru a face asta. Dar și cineva care ar trebui să întrezărească un fel de lumină la capătul tunelului”. În privința economiei, nu se vede lumina de la capătul tunelului. Costul vieții a urcat la 10,1% în ultimele 12 luni, până în septembrie. Inflația a crescut, alimentată, mai ales, ca urmare a creșterii prețului la alimente.

Citește și
liz truss
Presa internațională: Parlamentarii conservatori din Marea Britanie vor încerca să o înlăture pe Liz Truss

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult