Lituania, pe cale să decreteze stare de urgență, din cauza migranților „împinși” peste graniță din Belarus
Your browser doesn't support HTML5 video.
Guvernul din Lituania este pe punctul de a decreta starea de urgență din cauza numărului mare de irakieni și sirieni pe care guvernul de la Minsk îi împinge pur și simplu peste graniță, în țara baltică.
Cu o lungime de 680 de kilometri, frontiera celor două țări este și limita externă a Uniunii Europene.
Vineri, într-o singură zi, 150 de migranţi au trecut ilegal graniţa din Belarus în Lituania. Numărul total al străinilor reţinuţi pentru că au intrat ilegal în țara baltică a depășit astfel 800, în doar șase luni. Numărul este de zece ori mai mare decât cel înregistrat tot anul trecut.
Mantas Adomėna, Viceministrul de externe din Lituania: „Problema principală este identificarea migranţilor. În mare parte, ei nu au documente. Purtăm discuţîi pentru a vedea cum să-i identificm şi să facem acte pentru că aceşti migranţi economici, să poată fi returnați în țara lor de origine.”
Data fiind situația, şeful serviciului de grăniceri a lansat un apel pentru decretarea stării de urgență. Măsură va primi unda verde, cel mai probabil, în următoarele zile.
Vidas Macaitis, Şef Adjunct al Poliţiei de Frontieră din Lituania: „Decretarea stării de urgență ne-ar permite să desfășurăm forțe suplimentare și ar ușura munca serviciului de grăniceri. Procedurile s-ar modifica, iar autoritățile municipale ar fi obligate să preia cazarea migranților.”
Preşedintele lituanian l-a acuzat omologul din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, de orchestrarea fenomenului migranţiei ilegale în țara sa.
Ar fi vorba, de fapt, despre represalii, ca urmare a atitudinii intrasingente a Lituaniei față de regimul dictatorial de la Minsk.
Oficialii din Belarus ar fi crescut intenţionat numărul de zboruri pe ruta Minsk-Bagdad, tocmai pentru a-și face ... "stocuri" de candidați care să forțeze apoi fontiera vecină.
Trimiterea migranţilor din Irak, Iran sau Siria, "devine poziţia oficială a Belarusului", acuză preşedintele Lituaniei.
Disputa a luat amploare mai ales după ce, toamna trecută, Lituania i-a oferit refugiu Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus. Este cea care ar fi câștigat cu adevărat alegerile prezidențiale din august 2020.
Recent, Uniunea Europeană i-a impus Belarusului sancţiuni economice dure după ce un avion de pasageri european a fost deturant doar ca să fie capturat un jurnalist critic la adresa regimului Lukashenko.
Ca răspuns la sancţiuni, Guvernul de la Minsk a anunțat că îşi suspendă participarea la Parteneriatul Estic al Uniunii Europene.