Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Liderii celor mai puternice 7 economii din lume, reuniți în Italia. Lux orbitor pentru ei, mizerie pentru cei care îi păzesc

Your browser doesn't support HTML5 video.

Liderii celor mai puternice șapte economii ale lumii s-au reunit vineri în Italia. Summit-ul este organizat de Giorgia Meloni, aflată pe poziții de forță după victoria partidului său în alegerile pentru Parlamentul European.

Previzibil, pe agendă se află două subiecte arzătoare: ajutorul pentru Ucraina și conflictul din Fâșia Gaza. Fapt fără precedent, la reuniune va participa și Papa Francisc.

Încă dinainte să înceapă, summit-ul a fost marcat de un scandal legat de locul ales pentru a-i caza pe polițiștii italieni.

Borgo Egnazia - stațiune balneară cu piscine private și clădiri cu pereți albi, îmbrăcați cu flori - îi găzduiește pe liderii G7.

Este locul unde soții Beckham și Madonna obișnuiesc să-și petreacă vacanțele. Și unde Justin Timberlake s-a căsătorit cu Jessica Biel.

Citește și
putin arme
Țara din care Rusia face „transferuri ilegale de arme” pentru războiul din Ucraina. Occidentul, „profund îngrijorat”

La polul opus - o navă gigant, plină de scurgeri, murdărie și cu aparate de aer condiționat defecte a fost adusă pentru a-i găzdui pe membrii aparatului de securitate. Aici au fost primiți 2.600 de agenți de poliție.

După protestele sindicatelor, oamenii legii au fost mutați în hoteluri locale. Iar nava, cumpărată de statul italian cu șase milioane de euro, face obiectul unei anchete de fraudă.

Summitul îi reunește în Puglia pe liderii celor mai puternice șapte economii ale lumii, dar și alți conducători mondiali, precum premierul Indiei sau președintele Braziliei.

Nicole Winfield, reporter Associated Press: „Cel mai important subiect de pe agendă este conflictul din Ucraina și propunerea de a folosi profiturile obținute din investirea fondurilor ruse înghețate în favoarea Kievului”.

Mai precis, Ucraina va primi un împrumut în valoare de 50 de miliarde de dolari. Ratele vor fi plătite din dobânzile generate de cele 300 de miliarde de dolari din activele rusești înghetațe după izbucnirea conflictului.

La summit a fost invitat și președintele Volodimir Zelenski, care va avea o întâlnire bilaterală cu Joe Biden.

Jake Sullivan, Consilier pe probleme de securitate națională al Statelor Unite: „În urma acestei întâlniri, cei doi lideri vor semna un acord bilateral de securitate, clarificând faptul că sprijinul nostru va mai dura mult timp în viitor și promițând o cooperare continuă, în special în domeniul apărării și securității”.

Arsenalul nuclear al Rusiei, în drum spre Cuba

Biden - al doilea președinte catolic din istoria Statelor Unite, după John F. Kennedy - se va întâlni și cu Papa Francisc.

Nicole Winfield, reporter Associated Press: „Papa Francisc va deveni primul Suveran Pontif care se adresează liderilor G7. Sfântul Părinte va aborda tema inteligenței artificiale și a pericolelor aduse de aceasta”.

Pe de altă parte, liderii G7 vor acuza Rusia de comportament iresponsabil în contextul în care un convoi de nave rusești doar ce a ajuns într-un port din Cuba.

Patrick Oppman, corespondent CNN International: "Puteți vedea un remorcher rusesc specializat în operațiuni de salvare și un spărgător de gheață, care nu prea are utilitate în Caraibe. Dar, în spatele lui, este submarinul nuclear Kazan, o armă foarte puternică din arsenalul lui Vladimir Putin. Apoi, pe cealaltă parte, este Gorshkov, una dintre cele mai moderne fregate ale marinei ruse, capabilă să lanseze rachete hipersonice. Poate liniștește pe cineva faptul că rușii au anunțat că focoasele nucleare au rămas în Rusia, deși nimeni nu poate valida această afirmație”.

Statele Unite vor anunța la summit și noi sancțiuni menite să pedepsească Beijingul pentru faptul că ajută Moscova să-și continue invazia sângeroasă în Ucraina.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult