Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lege pentru curățarea „dinozaurilor” din instanțele poloneze. Guvernul a scos lumea în stradă

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Polonia se înteţeşte conflictul dintre guvernul conservator şi justiţie. Şefa Curţii Supreme, care, conform unei noi legi urma să iasă miercuri la pensie, a venit la serviciu în aplauzele a sute de susţinători.

Proteste au avut loc şi marți seară în mai multe oraşe din Polonia. Guvernul de la Varşovia insistă că noua lege care modifică vârsta de pensionare a judecătorilor de la Curtea Supremă va ajuta lupta anticorupţie şi va elibera justiţia, controlată de o "castă" intangibilă, rămasă de pe vremea comunismului.

Sute de oameni au aclamat-o pe şefa Curţii Supreme din Polonia, care a sfidat guvernul şi a venit la muncă. Protestatarii au strigat "Constituţia!" şi "Jos dictatura!", în timp ce Malgorzata Gersdorf încerca să-şi croiască drum spre intrarea în clădire.

Gersdorf are 65 de ani şi, potrivit unei legi care a intrat în vigoare, ar fi trebuit să fie pensionară. Ea insistă că, potrivit Constituţiei, mandatul ei de şase ani se încheie în 2020.

Noua legislaţie, susţinută de guvernul polonez conservator prevede ca toţi judecătorii Curţii Supreme să iasă la pensie la 65 de ani, nu la 70, ca înainte. 40% din cei 72 de judecători sunt afectaţi de această schimbare.

Guvernanţii spun că vor să cureţe instanţa de "dinozaurii" din vremea comunismului, dar protestatarii văd în această tentativă de pensionare forţată a judecătorilor o continuare a eforturilor de subordonare a justiţiei.

În acelaşi timp, premierul polonez a mers la Bruxelles, în faţa parlamentarilor europeni, ca să apere ceea ce el a numit dreptul fiecărui stat membru al Uniunii Europene de a-şi "construi sistemul judiciar conform propriilor tradiţii".

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: "Am fost dezamăgiţi puţin de atitudinea Comisiei. Faceţi, vă rog, o comparaţie cu legile din ţările de la care ne-am inspirat în reformele noastre, fiindcă introducem legi care sunt deja în vigoare în ţări din Vestul Europei."

Comisia Europeană susţine că noua lege va submina independenţa justiţiei şi a deschis o procedură de infringement împotriva Poloniei. Varşovia are răgaz o lună şi nu două, cum se stabilea de obicei, ca să transmită un răspuns la Bruxelles.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult