Lava vulcanului din Islanda a ocolit o localitate din apropiere. Ce riscuri sunt să se repete scenariul din 2010
Pe de altă parte, guvernul a declarat că este puţin probabil ca zborurile să fie afectate, înlăturând astfel îngrijorările legate de călătoriile internaţionale care persistă după haosul provocat în 2010 de un nor de cenuşă cauzat de o erupţie pe insula din nordul Atlanticului.
Erupţia care a avut loc luni seara în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei a aruncat lavă şi fum la peste 100 de metri în aer, după săptămâni de activitate seismică intensă.
Imaginile în direct ale erupţiei au arătat lavă galbenă, portocalie şi roşie strălucitoare în contrast puternic cu cerul nopţii. Erupţia a deschis o fisură de 4 km. Dar în punctul său cel mai sudic, fisura se afla încă la 3 km de Grindavik, a declarat Oficiul de Meteorologie din Islanda. „Erupţia are loc la nord de bazinul hidrografic, astfel că lava nu curge spre Grindavik”, a declarat geologul Bjorn Oddson pentru postul public de televiziune RUV.
Luna trecută, autorităţile i-au evacuat pe cei aproape 4.000 de locuitori din oraşul pescăresc Grindavik, situat la 40 km sud-vest de capitala Reykjavik, lăsându-i să intre când şi când pentru a verifica casele puse în pericol de cutremure.
Situația zborurilor„Erupţia nu reprezintă o ameninţare la adresa vieţii”, a anunţat guvernul islandez. „Nu există perturbări ale zborurilor spre şi dinspre Islanda, iar coridoarele internaţionale de zbor rămân deschise”, a asigurat guvernul.
Erupţia are loc la aproximativ 30 km de Reykjavik. Aeroportul internaţional Keflavik este ceva mai aproape, dar rămâne deschis.
Fluxurile de lavă au scăzut de la 200-250 de metri cubi pe secundă în primele două ore ale erupţiei la aproximativ un sfert din această valoare până marţi dimineaţă.
Cea mai mare parte a lavei se scurgea într-o zonă în care există puţină infrastructură, dar acest lucru s-ar putea schimba în continuare. „Există încă o ameninţare pentru Grindavik, cu siguranţă. Acum lava curge mai ales spre nord, dar depinde de topografie şi de locul unde sunt deschiderile”, a spus un oficial.
Situată între plăcile tectonice eurasiatică şi nord-americană, printre cele mai mari de pe planetă, Islanda este un punct fierbinte seismic şi vulcanic, deoarece cele două plăci se deplasează în direcţii opuse. Laguna Albastră, un centru spa geotermal popular printre turişti, a fost în mare parte închisă de când a fost detectată activitatea seismică.
În 2010, norii de cenuşă proveniţi de la erupţiile vulcanului Eyafjallajokull din sudul Islandei s-au răspândit în mari părţi ale Europei, blocând la sol aproximativ 100.000 de zboruri în Europa şi nu numai, şi forţând sute de islandezi să îşi evacueze locuinţele. Serviciul de prognoză meteo AccuWeather a declarat că actuala erupţie este foarte diferită de cea de la Eyafjallajokull şi că informaţiile preliminare sugerează că nu va avea un impact major asupra călătoriilor aeriene. „Dacă în atmosferă va fi aruncată puţină sau deloc cenuşă vulcanică, este posibil să nu existe niciun impact asupra aviaţiei”, a declarat meteorologul-şef al AccuWeather, Jon Porter.
Impactul din 2010 asupra călătoriilor aeriene a fost cauzat în mare parte de interacţiunea magmei cu apa de topire a unui gheţar.
„Acesta este un caz diferit”, a explicat Luca D'Auria, director al zonei de monitorizare a vulcanilor din cadrul Instituto Volcanologico de Canarias din Insulele Canare din Spania, un alt punct vulcanic fierbinte. „Singura posibilitate ca erupţia să fie mai explozivă şi, prin urmare, să genereze cenuşă, cenuşă vulcanică, care poate reprezenta o problemă pentru aviaţie, ar fi o propagare spre sud, în mare”, a arătat specialistul.