Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un oraș a fost cuprins de un râu de lavă, după erupția vulcanului din Islanda. Casele oamenilor au fost cuprinse de flăcări

Your browser doesn't support HTML5 video.

E alertă în Islanda, după ce un vulcan trezit duminică la viață a acoperit cu lavă mai multe case din sud-vestul insulei. Oamenii de știință anticipaseră fenomenul după o serie de cutremure, așa că au evacuat din timp populația.  

Președintele țării a ținut cu această ocazie un discurs în fața națiunii. „Sper ca situația să se calmeze, dar se poate întâmpla orice”, a spus el.

Imaginile filmate din elicopterul Pazei de Coastă islandeze arată prima fisură care s-a format după erupția vulcanică. Imediat, autoritățile au ridicat alerta la cel mai înalt nivel. După doar câteva ore, a apărut o a doua fisură, foarte aproape de un sat pescăresc.

Magnus Tumi Guomundsson, profesor de geofizică la Universitatea din Islanda: „Râul de lavă măsoară peste 1 kilometru lungime și a trecut prin fortificațiile construite pentru a o împiedica să ajungă în localitate”.

Magma s-a revărsat peste un mic oraș și mai multe case au fost cuprinse de flăcări. Din fericire, imobilele erau goale. Locatarii fuseseră evacuați cu o noapte înainte, după ce specialișii au sesizat intensificarea activității seismice.

Citește și
vulcan islanda
Vulcanul care a erupt în Islanda și-a pierdut din forța inițială, dar rămâne un pericol. Imagini impresionante

Localnic: „Nici nu vreau să mă gândesc prin ce trec acei oameni. E o senzație destul de ciudată să vezi cum e distrus un oraș cu încetinitorul”.

Reporterii care transmiteau din apropierea vulcanului au fost, de asemenea, atenționați să plece.

Autorități: „Trebuie să-i evacuăm pe cei de aici, așa că trebuie să plecați. E nevoie să evacuăm și echipajele de pompieri, poliția ne cere să părăsim zona”.

Kristín Ólafsdóttir, reporter Channel 2: „Ni s-a cerut să plecăm. Erla, ai legătura”.

Spa-ul cu ape termale „Laguna Albastră” una dintre cele mai mari atracții turistice din Islanda, aflată în apropierea erupției, a fost, de asemenea, închis temporar.

Vioir Reynisson, comisarul național de poliție al Islandei: „Ne coordonăm cu oameni de știință pentru a face o evaluare continuă a situației. Analizăm fluxul de lavă pentru a înțelege gravitatea situației și pentru a vedea ce acțiuni pot fi luate pentru a proteja infrastructura care ar putea fi expusă riscului”.

Islanda are cel mai mare număr de vulcani activi din Europa. Cel care face ravagii acum a început să dea semne din noiembrie, când, în același sat pescăresc, au apărut mai multe crăpături în asfalt prin care ieșea fum. Atunci, ca și acum, locuitorilor li s-a cerut să părăsească zona și abia după o lună au avut voie să se întoarcă acasă.

Situată exact în zona unde se întâlnesc plăcile tectonice euroasiatică și americană, Islanda are în medie o erupție la fiecare patru-cinci ani.

Cele mai multe pagube le-a produs erupția din 2010, când traficul aerian a fost oprit o săptămână în nordul Europei. Pierderile au fost estimate la 1.5 - 2.5 miliarde de euro. Deocamdată, zborurile în zonă nu au fost perturbate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult