Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Kremlinul avertizează că traseul navelor de cereale va fi periculos și riscant: „Situația ia o altă turnură”. Reacția Turciei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rușii s-au năpustit, luni, asupra Ucrainei, cu 50 rachete de croazieră. La rândul lor, forțele Kievului susțin că au interceptat 40 dintre acestea, mai ales că ținteau infrastructura civilă.

Chiar și așa, dimineața, 350.000 de locuințe, adică 80% din populația capitalei ucrainene, nu aveau apă și curent electric. În altă ordine de idei, susținută de Turcia și de ONU, Ucraina este hotărâtă să își continue exporturile de cereale, chiar dacă Rusia s-a retras din acord.

Kremlinul a avertizat în urmă cu puțin timp că traseul navelor va fi periculos și riscant, iar asigurătorul londonez Ascot a suspendat acoperirea polițelor.

În urma înțelegerii dintre Organizația Națiunilor Unite, Turcia și Ucraina, 12 nave cargo încărcate cu cereale au intrat, luni, în coridorul maritim umanitar spre Bosfor și Turcia.

Și urmează să fie verificate alte 40, gata să plece în Ucraina. Rusia a fost informată în legătură cu ambele planuri, deși a anunțat încă de vineri că "suspendă" acordul privind exporturile de grâne ucrainene. Rușii s-au retras și din echipele de inspecție a navelor, din care până acum făceau parte, alături de Ucraina, ONU și Turcia.

Citește și
cereale, ucraina
Rusia îşi suspendă participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „În condițiile în care Rusiei îi este imposibil să garanteze siguranța navigației în aceste zone, acordul este greu de aplicat de acum încolo, iar situația ia o altă turnură, mult mai riscantă, mai periculoasă”.

Turcia va „continua cu hotărâre să servească umanitatea”

În schimb, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, unul dintre garanții acordului, a confirmat că va continua să susțină mecanismul, chiar dacă a avut grijă să admită obiecțiile Rusiei.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: „În cadrul mecanismului stabilit în Istanbul, am contribuit la o relativă atenuare a crizei alimentare globale punând în circulație 9,3 milioane de tone din grânele ucraieneine. Chiar dacă Rusia se comportă ezitant pentru că nu a primit aceleași beneficii, vom continua cu hotărâre eforturile noastre pentru a servi umanitatea”.

Kremlinul a decis suspendarea acordului după atacul cu drone asupra mai multor nave ruse din flota Mării Negre, aflate în portul Sevastopol din Crimeea.

Seful diplomației de la Kiev a acuzat, însă, Moscova că folosește exploziile produse la 220 km distanță drept un „pretext fals” pentru a se retrage din acordul de export de cereale.

Noi atacuri în Kiev

Pe de altă parte, imediat după ora 7 dimineața, pe cerul Kievului s-au ridicat mai multe fuioare de fum. Atacul asupra unei centrale electrice din Kiev a ucis trei persoane. Alertele de raid aerian au răsunat însă și în Harkov, Sumî, Zaporojie ori Odesa.

Vizarea deliberată a infrastructurii civile este menită să strivească moralul ucrainenilor în prag de iarnă. Penele de curent sunt zilnice, iar după bombardamentele luni dimineață, 80% dintre locuitorii Kievului au rămas fară apă curentă la robinet. Echipele de intervenție dau zor să repună în funcțiune sistemul de distribuție.

Primarul Kievului a cerut deja țărilor occidentale să trimită pături în Ucraina. Deși Vitali Kliciko a cumpărat generatoare și a înființat 1.000 de puncte mobile de încălzire la Kiev, temerile sale sporesc pe măsură ce vremea se răcește și rușîi continuă să nimicească centralele electrice și termice.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult