Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Kremlinul amenință UE după anunțul privind activele confiscate: Astfel de acţiuni de furt nu pot rămâne fără reciprocitate

  Kremlinul a calificat marţi drept furt planul Uniunii Europene de a folosi dobânzile la activele ruseşti îngheţate pentru a finanţa sprijinul militar pentru Ucraina, şi a spus că va acţiona în justiţie pe oricine implicat în decizie, scrie Reuters.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a anunţat luni că la începutul lui august va fi efectuată prima tranşă de 1,14 miliarde de euro ca ajutor militar pentru Ucraina, provenită din veniturile obţinute din activele ruse îngheţate. 'Astfel de acţiuni de furt nu pot rămâne fără reciprocitate', le-a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor. 'Aceşti bani nu doar că sunt practic furaţi, dar vor şi folosiţi pentru cumpărarea de arme', a adăugat el. 'Cu certitudine, vom lucra la posibila acţionare în justiţie a acelor persoane care sunt implicate în luarea deciziilor şi implementarea lor, întrucât aceasta este o încălcare directă a dreptului internaţional, este o încălcare a drepturilor de proprietate', a mai spus el. După ce preşedintele Vladimir Putin a trimis trupele în Ucraina în 2022, SUA şi aliaţii lor au interzis tranzacţiile cu Banca Centrală şi Ministerul de Finanţe ale Rusiei, blocând circa 300 miliarde de euro în active suverane ruse în Occident. State UE percep dobânzile rezultate din aceste active îngheţate - obligaţiuni şi alte tipuri de titluri de valoare în care Banca Centrală rusă investise - şi le plasează într-un fond UE ce va fi folosit pentru a ajuta Ucraina. Profiturile sunt estimate la 15-20 miliarde de euro până în 2027. Putin spune că Occidentul a declanşat un război economic împotriva Rusiei, dar că economia acesteia s-a dovedit rezilientă, crescând cu 3,6% anul trecut, în timp ce sancţiunile au eşuat. Kremlinul a afirmat în mod repetat că orice confiscare a activelor ruse contravine tuturor principiilor pieţei libere pe care Occidentul le proclamă şi că ar submina încrederea în dolarul american şi în euro, în acelaşi timp descurajând investiţiile globale şi subminând încrederea în băncile centrale occidentale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult