Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Kievul susține că peste 500 de oameni, printre care și 15 copii, sunt captivi în iadul de la Soledar. Reacția Moscovei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rusia susține că a preluat controlul asupra orașului cu mine de sare, Soledar, din estul Ucrainei, după câteva luni de lupte sângeroase.

Oficialii de la Kiev susțin însă că bătălia pentru Soledar nu s-a încheiat. Pe de altă parte, guvernatorul regional a spus că 559 de civili, inclusiv 15 copii, rămân blocați în orașul asediat și nu pot fi evacuați.

Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: „Eliberarea orașului Soledar a fost finalizată în seara zilei de 12 ianuarie, ceea ce este important pentru continuarea operațiunilor ofensive de succes în direcția Donețk. Stabilirea controlului deplin asupra Soledar face posibilă întreruperea liniilor de aprovizionare pentru forțelor ucrainene în orașul Artyomovsk (Bakhmut), situat la sud-vest, apoi încercuirea unităților Forțelor Armate ale Ucrainei rămase acolo”.

Cu câteva ore mai devreme, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), prestigiosul grup american de analiză, aprecia în evaluarea sa că este foarte probabilă cucerirea Soledarului, dar asta nu înseamnă că forțele ruse vor putea să încercuiască imediat și orașul mai important Bahmut.

De ce vrea Rusia să captureze Soledarul

Mercenarii din miliția Wagner, care revendicau de câteva zile cucerirea orașului, au difuzat noi imagini.

Citește și
soledar
Soledar, zona fierbinte din Ucraina: Să punem steagul aici. Clădirea este liberă. Felicitări pentru victorie! GALERIE FOTO

Undeva, la periferie, din poziții ascunse, operatorii ridicau drone pentru a aduna informații despre mișcările inamicului în timp ce obuzele șuierau pe deasupra.

Amândouă taberele au avut pierderi grele. „Rușii calcă pe cadavrele oamenilor lor, la Soledar”, spuneau oficialii ucraineni.

Potrivit Kievului, mai mult de 500 de oameni, printre care și 15 copii, erau captivi în iadul de la Soledar, fără să poată fi evacuați din cauza luptelor înverșunate.

În satele din jur au mai râmas doar câțiva localnici.

La spitalul din Kramatorsk au fost aduși în ultimele zile zeci de răniți de pe linia frontului. Mulți s-au angajat în lupte directe cu invadatorii.

Pentru Rusia, cucerirea Soledarului, un oraș foarte mic, de altfel, este interpretată diferit de analiștii militari. Dar ar fi o victorie pentru forțele lui Vladimir Putin după multe eșecuri în ultima vreme.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult