Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Kievul şi Moscova, dispuse să se întâlnească cu o delegaţie africană pentru a discuta despre un plan de pace

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat, marţi, că omologul rus Vladimir Putin şi liderul ucrainean Volodimir Zelenski au fost de acord să se întâlnească cu o delegaţie de lideri africani pentru a discuta despre un potenţial plan de pace.

Detaliile nu au fost făcute publice, dar Ucraina a insistat întotdeauna că un plan de pace trebuie să includă o retragere a trupelor ruseşti de pe teritoriul său.

"Discuţiile mele cu cei doi lideri au arătat că aceştia sunt dispuşi să primească lideri africani şi să poarte o conversaţie despre modalităţile de a pune capăt conflictului", a declarat Cyril Ramaphosa într-o conferinţă de presă la Cape Town.

Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski au fost de acord să primească delegaţia în capitalele lor respective, se arată într-un comunicat al preşedinţiei sud-africane.

Planul de pace, susținut și de alte state africane

Planul de pace este susţinut şi de liderii africani din Senegal, Uganda, Egipt, Republica Congo şi Zambia.

Citește și
Bahmut, Ucraina
„Învingeți Rusia anul acesta sau riscați să pierdeți sprijinul Occidentului”. Avertisment dur pentru Ucraina

Cyril Ramaphosa a declarat că SUA şi Marea Britanie şi-au exprimat un sprijin "prudent" pentru planul de pace, iar secretarul general al ONU a fost, de asemenea, informat cu privire la această iniţiativă.

Considerată unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi africani ai Rusiei, Pretoria pretinde că este imparţială şi s-a abţinut de la votarea oricărei rezoluţii de condamnare a invaziei ruse la ONU.

Săptămâna trecută, Africa de Sud a respins acuzaţiile SUA potrivit cărora ar fi livrat arme Rusiei de la o bază navală din Cape Town, în decembrie, potrivit News.ro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult