Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Kievul jubilează. NATO pregătește două lovituri teribile pentru Rusia. „Vor fi disponibele până la finalul anului"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Miniștrii de Externe din NATO sunt la Praga, în timp ce cresc presiunile asupra președintelui Statelor Unite să permită Ucrainei să lovească pe teritoriul Rusiei cu arme occidntale.

Unii aliați, printre care Franța și Germania, s-au declarat deschiși pentru această posibilitate. Alții, cum este Italia, se opun.

Potrivit unor surse, șeful NATO urmează să le ceară aliaților să se angajeze să ofere 40 de miliarde de euro anual ca ajutor militar pentru Ucraina. Dar încă nu a fost făcut un anunț public în acest sens.

Folosind rachete ghidate cu rază lungă de acțiune, ucrainenii au lovit, în noaptea de miercuri spre joi, ținte militare din Crimeea ocupată, lângă podul Kerci. Ar fi distrus încă o navă rusească de patrulare și ar fi avariat doua feriboturi care transportau materiale militare.

De asemenea, rachetele occidentale cu bătaie lungă ar putea juca un rol decisiv în oprirea ofensivei ruse din regiunea Harkov.

Citește și
peskov putin
Delir la Moscova. Kremlinul a găsit "vinovații" pentru "războiul fără sens" pe care Ucraina îl continuă cu Rusia
Tancurile americane Abrams au devenit inutile

În schimb, ucrainenii nu prea mai au ce face cu tancurile Abrams livrate de americani, după o lungă așteptare. Au primit 31, au pierdut câteva. Iar toate câte au mai rămas sunt într-o regiune de nord-est unde au pierdut teren. Echipajele ucrainene care luptă pe tancurile Abrams au dezvăluit o serie de slăbiciuni și defecte ale faimoaselor blindate, punând sub semnul întrebării utilitatea acestora pe frontul aflat în continuă schimbare.

"Joker," Brigada 47 Mecanizată ucraineană: "Blindajul nu este suficient pentru războiul din această eră. Nu protejează echipajul. În realitate, este un război al dronelor. Așa că acum, când tancul iese în teren, întotdeauna încearcă să-l lovească".

"Dnipro," Brigada 47 Mecanizată ucraineană: "(Tancul Abrams) a fost ținta principală. Pe câmpul de luptă, fără alte mijloace de apărare, echipajul nu supraviețuiește...".

"Joker," Brigada 47 Mecanizată ucraineană: "Ai nevoie de aviație, artilerie, apoi intră tancurile. Și infanteria. Cheamă aviația, cheamă artileria.... Dar nu avem aviație și artilerie. Avem aici doar tancuri. Și asta e problema".

Nick Paton Walsh, CNN: "Dacă ați putea cere un singur lucru americanilor, ce le-ați cere?".

"Joker," Brigada 47 Mecanizată ucraineană: "Eu am doar o întrebare: "De ce durează de fiecare dată atât de mult și de ce ajutorul vine doar parțial? Pierdem timp. Asta înseamnă moarte pentru noi...".

Ajutorul militar acordat Kievului a dominat dezbaterile la reuniunea ministrilor de externe din Alianța Nord Atlantică, stransi la Praga

Antony Blinken, secretarul de stat american: "Este critic. Anticipăm că prin eforturile conduse de Cehia, până la sfârșitul anului vor fi disponibele aproape un milion de obuze pentru Ucraina".

Jana Cernochová, ministul ceh al Apărării: "Ucraina trebuie să câștige acest război. Și propria noastră securitate este în joc".

Siobhan Robbins, Sky News Lituania: "Aceasta ar fi linia frontului pentru NATO în cazul în care războiul din Ucraina ar escalada. Rusia este cea mai mare amenințare pentru statele baltice".

Cele mai mari manevre militare din estul Europei s-au finalizat

În Lituania - la doar câțiva kilometri de granița cu Belarusul - tocmai s-au finalizat cele mai mari manevre militare din estul Europei, de la sfârșitul Războiului rece. Sub conducerea militară a Germaniei și cu participarea armatelor din Lituania si Olanda plus brigada franco-germană staționată permanent acolo.

Siobhan Robbins, Sky News Lituania: "Aici, în Lituania, se exersează operațiuni de apărare a flancului estic. Unele dintre tehnicile de luptă exersate aici se bazează pe lecțiile învățate din războiului real din Ucraina. Comandantul armatei germane a subliniat că aceste manevre trimit un mesaj clar Rusiei".

Însă, Europa dispune doar în mică proporţie de capacităţile de apărare aeriană necesare pentru a-şi proteja flancul estic, potrivit unor surse din NATO citate de Financial Times. Astfel, aliații ar fi capabili să furnizeze mai puţin de 5% din capacităţile de apărare aeriană considerate necesare pentru a-şi proteja membrii din Europa Centrală şi de Est împotriva unui atac la scară largă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult