Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Kievul îi presează pe aliații occidentali să trimită urgent rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă moderne

Your browser doesn't support HTML5 video.

În perspectiva unei noi ofensive rusești în primăvară, ori chiar în februarie, pentru a marca un an de la invazie, Kievul face demersuri pentru a primi de la aliați atât rachete cu rază lungă de acțiune, cât și avioane de luptă moderne.

Și, potrivit publicației Politico, mai mulți oficiali militari americani ar fi cerut Pentagonului să trimită F-16 în Ucraina. Între timp, orașul Herson a fost supus, duminică, unui atac masiv al artileriei ruse care a făcut mai multe victime. Ținta bombardamentelor a fost compania locală de utilități în condițiile în care oricum orașul nu avea apă și curent.

Kievul poartă discuții accelerate cu aliații săi cu privire la furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune, necesare pentru a distruge depozitele militare ale rușilor. Dezvaluirea a fost făcută de principalul consilier al președintelui Zelenski. În negocieri este pomenit un model american, cu o rază de acţiune de 300 km.

Ar fi fost, de asemenea, inițiate tratative și pentru a înlocui flota aeriană a ţării, formată din avioane de luptă din era sovietică, depășite.

Însă, oficialii ucraineni sunt reticenți în a specula pe această temă, conștienți că occidentalilor nu le plac discuțiile publice despre avioane de luptă moderne. De altfel, Berlinul a exclus categoric astfel de livrari.

Citește și
atac donetk
Localitatea din Ucraina denumită după orașul New York, atacată intens de Rusia. Riscă să rămână în scurt timp fără locuitori

La fel ca în cazul tancurilor, aceste demersuri sunt precipitate de intensificarea ofensivei ruse din Donbas.

Sam Kiley, correspondent CNN: „Ucrainenii spun că, în ultimele 24 de ore, orașul Vuhledar a fost lovit de mai mult de 300 de ori, cu artileria, lansatoare multiple de rachete etc. Armata Kievului pune asta pe seama faptului că rușii vor să atragă aici o parte din forțele ucrainene implicate în luptele din Bahmut. Este totodată o încercare de a deschide încă un front feroce în campania prin care rușii încearcă să captureze ce mai este controlat de ucraineni în regiunea Donețk”.

Civilii, extrem de afectați de război

Între timp, după luni de la retragerea rușilor din estul ori sudul Ucrainei, foarte puțini oameni s-au întors în localitățile-fantomă. Oricum au condiții de viață rudimentare ca în Epoca de piatră.

Jurnaliștii CNN au găsit totuși o mână de oameni întorși în satul Dovgenke, până anul trecut o comunitate de agricultori.

Anatoli a adunat tot felul de rămășite ca să încropească un tractor: „Nici la primavară nu vom putea semăna nimic, nu avem cu ce lucra pământul, care e oricum ințesat de mine. N-o să avem recolta anul ăsta”.

Același pustiu care te înfioară și în satul Kalinivske, de lângă Herson. Eliberarea de ruși nu i-a scăpat de greutăți. În toiul iernii, n-au curent și apă curentă. Și nici ecoul luptelor nu s-a depărtat prea tare.

Myhailo Hoy, localnic: „Nu avem curent, nici lemne ca să ne încălzim. Mâncare avem doar de la ajutoare”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult