Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Kievul anunță că „operațiunea continuă conform planului”, dar Moscova amenință cu represalii. De ce se tem rușii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Potrivit analiștilor militari, forțele ucrainene ar fi obținut un avans teritorial în estul Ucrainei. Dar "cea mai mare lovitură din campania militară abia urmează", anunță Ministerul Apărării de la Kiev.

Pe de altă parte, de la Moscova, Serghei Șoigu a amenințat cu represalii dure, dacă ucrainenii lovesc în Crimeea.

Iar președinta Comisiei Europene a anunțat un ajutor financiar imens pentru Ucraina: 50 de miliarde de euro în 4 ani.

În imagini extrem de rare îl vedem, pentru prima dată, pe cel mai înalt comandant al Forțelor Armate Ucrainene pe linia frontului.

Generalul Valerii Zalujnîi apare la un centru de comandă, studiind hărți și discutând pare-se despre operațiuni militare cu alți comandanți de-ai săi. Poate fi remarcată, prinsă de vesta antiglonț a generalului, și o insignă cu Yoda, faimosul personaj din odiseea SF „Războiul stelelor”.

Prin difuzarea acestor imagini se infirmă și insinuările lui Vladimir Putin, care a lăsat să se înțeleagă că ar avea informații că Zaliunîi s-ar afla de fapt în străinătate, după ce ar fi fost rănit.

Citește și
ucraina
Cât va costa reconstrucția Ucrainei, distrusă de invadatorii ruși. Suma este colosală

Comnadantul armatei ucrainene a transmis și un mesaj: "În ciuda rezistenței puternice a ocupanților, care au minat terenul și au sporit fortificațiile, soldații noștri fac tot posibilul pentru a elibera teritoriul ucrainean. Operațiunea continuă conform planului", se arată în postarea lui Valerii Zalujnîi.

Analiștii militari, dar și bloggeri de război ruși, semnalează unele câștiguri ale forțelor ucrainene pe frontul de est, în zona Bahmut.

„Creion”, soldat ucrainean: „Hărțile ne arată că forțele noastre înaintează în direcția Zaporojie și Bahmut. Înconjurăm Bahmut și în curând ne vom recupera teritoriile”.

Moscova se teme de rachetele occidentale

Armata ucraineană susține că a recucerit opt localități în ultimele două săptămâni, recâștigând 113 km pătrați din teritoriul ocupat.

Pe de altă parte, ministrul rus al Apărării a avertizat în privința unor eventuale lovituri în Crimeea.

Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării: „Conform informațiilor noastre, conducerea forțelor armate ucrainene plănuiește să lanseze atacuri asupra teritoriului Federației Ruse, inclusiv în Crimeea, folosind artileria reactivă HIMARS și (rachete cu rază lungă) Storm Shadow. Utilizarea acestor rachete în afara zonei de operațiuni militare speciale ar însemna implicarea totală a Statelor Unite și Marii Britanii în conflict și ar declanșa imediat atacuri asupra centrelor de luare a deciziilor de pe teritoriul Ucrainei”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult