Kievul anunță că Rusia se pregătește intens pentru noi bombardamente. Când ar putea începe noile atacuri asupra Ucrainei
Your browser doesn't support HTML5 video.
În total, rușii au lansat peste 4.000 de rachete balistice asupra zonelor urbane din țara vecină. Pe de altă parte, din cauza impasului în care se află pe front, autoritățile de la Moscova pregătesc un nou val de mobilizare, care va începe pe 10 decembrie, spun comandanții ucraineni.
Cele mai sângeroase lupte de pe întregul front ucraineanÎn aceste zile, în regiunea orașului Bahmut au loc cele mai sângeroase lupte de pe întregul front ucrainean.
Peisajul e unul apocaliptic, care amintește de luptele de tranșee de pe frontul de Vest, din Primul Război Mondial. Rușii au mutat unități noi, aduse de pe frontul din Herson.
Ucrainenii spun că e vorba despre militari din trupele speciale, amestecați cu unități proaspăt mobilizate și luptători din gruparea paramilitară Wagner.
Ambele tabere pierd sute de soldați morți și răniți, în fiecare zi, în lupte care se dau pentru o palmă de pământ. Miza este uriașă: orașul Bahmut este centrul geografic și logistic al întregului Donbas. Dacă ucrainenii îl pierd, rușii ar putea să atace în orice direcție. La fel, dacă rușii se retrag, frontul din Donețk s-ar putea prăbuși.
Luptele nu se dau doar în tranșeeȘi localitățile din apropiere sunt bombardate de ruși.
Soldat: „Loviturile sunt constante! Pur și simplu nu se opresc!"
Soldat: „Aviația inamică este în acțiune, atât avioane, cât și elicoptere. Dar mai ales elicoptere. Puțin mai devreme avioanele au survolat în cerc, au tras și apoi au zburat mai departe".
Puținii localnici rămași în zonă spun că au și uitat de când nu au mai avut parte de o clipă de liniște. În fiecare zi, bombele rușilor ucid oameni nevinovați.
Proiectilele lovesc rețelele electriceAleksandr Motornei, corespondent: „După cum știm cu toții deja, chiar lângă linia frontului, rușii distrug metodic instalațiile de energie electrică. Un transformator de la marginea satului a fost lovit, la patru dimineața, chiar de un tanc".
În sud, rușii continuă să atace orașul Herson de pe malul celălalt al râului Nipru. De când s-au retras, peste 30 de oameni și-au pierdut viața în bombardamente. Sute de localnici se refugiază spre vest în fiecare zi.
Viktor Mironov, voluntar: „Hersonul ar putea deveni al doilea Mariupol. Trebuie să evacuăm cât mai mulți oameni. Nu există energie electrică, apă, mâncare. E nevoie de ajutor, spitalele au nevoie de ajutor, de medicamente”.
Paradoxal, rușii tot nu înțeleg de ce îi urăsc ucrainenii, așa cum spune un militar întors în Rusia după câteva luni de captivitate în Ucraina.
Fost prizonier rus: „(Ucrainenii) sunt atât de furioși pe noi, pe Rusia, pe noi toți. Nu știu de ce e așa. Sunt foarte furioși. Acolo e un coșmar, nu vor să vorbească (cu noi)”.
În acest timp, propagandiștii Kremlinului cer armatei ruse să bombardeze centrele de comandă ucrainene cu rachete hipersonice.
De altfel, rușii susțin că pe teritoriul Ucrainei activează un număr mare de agenți ai statelor NATO. Cel mai recent s-a vorbit despre serviciile militare de informații ale Franței.
Pe de altă parte, premierul maghiar Viktor Orban și-a schimbat brusc atitudinea față de Ucraina. După luni întregi în care a susținut că e nevoie de negocieri, duminică a declarat că Ucraina trebuie să rămână un stat suveran, pentru ca Rusia să nu mai amenințe Europa. În plus, Orban a reiterat că țara sa va ratifica aderarea Suediei și Finlandei la NATO imediat după Anul Nou.