Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Jurnalistul rus Serghei Mihailov, condamnat la 8 ani închisoare pentru publicarea unor articole despre masacrul de la Bucea

Serghei Mihailov, editorul ziarului independent Listok din Republica Altai din Rusia, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru "răspândirea de falsuri" despre armata rusă.

Acuzațiile se referă la relatările pe care Listok le-a publicat despre masacrul de la Bucea, unde soldații ruși au ucis sute de civili ucraineni, precum și despre alte crime de război rusești comise în Ucraina.

În apărarea sa, potrivit publicației Kyiv Independent, Mihailov a declarat că nu se afla în poziția de a lua decizii editoriale cu privire la poveștile care erau publicate pe site-ul sau pe conturile de social media ale ziarului Listok.

Mihailov a fost reținut pentru prima dată în aprilie 2022, la scurt timp după începerea invaziei la scară largă a Rusiei. Procesul său a început în iunie 2023.

Într-o declarație finală înainte de sentință, Mihailov a spus:

Citește și
Azatbek Omurbekov
„Măcelarul din Bucea”, pedepsit de SUA. Ce atrocități a comis în Ucraina ofițerul din armata lui Putin

"În mod categoric, nu sunt de acord cu acuzația. În toți acești ani am scris ceea ce eu consider a fi adevărul, chiar dacă acest adevăr este amar."

"Scopul publicațiilor noastre este de a dezvălui adevărul concetățenilor mei, de a-i proteja de minciunile propagandei de stat. Ceața minciunilor devine din ce în ce mai deasă și nu vreau ca cititorii noștri să fie tentați de aceste minciuni și să devină voluntar participanți la acțiuni militare, să devină criminali."

Dincolo de pedeapsa cu închisoarea, instanța a cerut ca lui Mikhailov să i se interzică să lucreze în jurnalism timp de patru ani.

Represiunea președintelui rus Vladimir Putin împotriva disidenței de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei a dus la arestarea a mii de cetățeni ai săi și la încarcerarea multora.

În 2023, cel puțin 21.000 de persoane au fost vizate de "legile represive" ale Rusiei folosite pentru "reprimarea" activiștilor anti-război", potrivit Amnesty International.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult