Judecătorii italieni acuză guvernul Meloni că le „subminează independenţa”. Care este motivul
Asociația consideră că atacurile executivului la adresa unei judecătoare din Catania care a invalidat aplicarea unui decret guvernamental ce permite detenţia migranţilor fără drept de azil "subminează independenţa" puterii judiciare, relatează agenţia EFE, scrie Agerpres.
Asociaţia Naţională a Magistraturii din Italia (ANM) a ieşit în apărarea judecătoarei Iolanda Apostolico, care a considerat "neconstituţională şi contrară dreptului european" detenţia migranţilor decisă de guvern într-un decret menit să combată migraţia ilegală. Şefa guvernului, Georgia Meloni, şi vicepremierul Matteo Salvini, au acuzat-o pe respectiva judecătoare de părtinire, în timp ce ministrul de interne Matteo Piantedosi a confirmat că hotărârea ei va fi contestată.
În faţa debarcărilor masive ale migranţilor veniţi dinspre Africa, guvernul condus de Georgia Meloni a adoptat o serie de decrete menite să combată migraţia ilegală. Decretul contestat de judecătoarea din Catania prevede reţinerea migranţilor care nu au primit drept de azil în tabere de refugiaţi cu regim închis pe perioada examinării recursului lor sau în aşteptarea expulzării şi condiţionează părăsirea acelor tabere de plata unei cauţiuni de 5.000 de euro. Judecătoarea a contestat acest decret într-o speţă legată de cazul unui migrant tunisian.
Georgia Meloni s-a arătat "stupefiată" de această hotărâre care "se împotriveşte măsurilor decise de un guvern ales democratic" prin "motivaţii incredibile", cum ar fi aceea de a "declara Tunisia ţară sigură, responsabilitate care nu revine puterii judiciare".
La rândul său, vicepremierul Matteo Salvini, care este judecat pentru că a împiedicat acostarea unei nave cu migranţi pe vremea când era ministru de interne, a anunţat în urma hotărârii judecătoarei din Catania o "reformă a justiţiei, cu separarea specializărilor şi răspundere civilă pentru judecătorii care greşesc".
În replică, Asociaţia Naţională a Magistraturii din Italia (ANM) a susţinut că "declaraţiile reprezentanţilor guvernului (...) asupra invalidării ordinelor de detenţie exprimă o viziune preocupantă asupra prerogativelor de control de legalitate atribuite exclusiv puterii judiciare şi îi subminează acesteia independenţa şi autonomia".
Potrivit aceleiaşi asociaţii, "controlul jurisdicţional asupra măsurilor care limitează libertatea personală este un principiu garantat constituţional şi o valoare de nerenunţat într-un stat de drept". "Reafirmând aceste principii, care trebuie considerate fundamentale în orice democraţie liberală modernă", asociaţia la care sunt afiliaţi 96% dintre judecătorii italieni îşi exprimă "susţinerea faţă de colega Iolanda Apostolico".
Mai mult, 13 magistraţi italieni au cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) adoptarea "cu maximă urgenţă" a unei decizii pentru aplicarea unei proceduri de protecţie pentru acea judecătoare, despre care afirmă că "este de ieri ţinta unor declaraţii ale reprezentanţilor majorităţii parlamentare şi executivului care, prin forma şi conţinutul lor, se traduc în atacuri autentice împotriva independenţei justiţiei".
Sursa: Agerpres
Etichete: italia , judecatori , acuzatii , giorgia meloni
Dată publicare: 03-10-2023 16:23