Joe Biden: SUA nu vor recunoaște niciodată anexarea unei părți a Ucrainei la Rusia
Your browser doesn't support HTML5 video.
Așa-zisele referendumuri au început de vineri în regiunile Herson, Zaporojie, Luhansk și Donețk.
Occidentul susține că este vorba despre o "farsă", care nu poate produce consecințe juridice. Chiar și Turcia, al cărei lider are o relație apropiată cu Putin, a anunțat că nu va recunoaște rezultatul votului.
Așa s-a desfășurat prima zi a referendumului organizat de Rusia în regiunile ocupate din estul Ucrainei. Din motive de securitate, membri ai comisiilor de votare merg din ușă în ușă însoțiți de militari ruși sau ceceni înarmați până în dinți, iar votul numai secret nu este. La întrebarea "Doriți să vă separați de Ucraina, să creați state independente și să deveniți parte a Rusiei?", răspunsul pare să fie doar unul... „Un mare 'Da'”, a spus unul dintre votanți.
Numai că imaginile filmate la votare arată că unii oameni nici nu știu prea bine pentru ce e referendumul. Sunt îndrumați de "binevoitori" să aleagă opțiunea dorită de Moscova.
În altă parte, o secție improvizată de votare a fost amplasată chiar în curtea unui bloc.
Proteste în estul UcraineiOrganizatorii referendumului au dat deja publicității primele rezultate. Încă din prima zi, ar fi votat deja 15% dintre localnici.
Denis Pușilin, șeful regiunii Donețk numit de Moscova: „Istoria se face astăzi. Fiecare locuitor din Donbas este implicat. Au înțeles mai bine că aceasta este singura cale corectă spre Rusia, spre creație, dezvoltare... Pentru ca Donbas-ul să fie legat doar de măreața Rusie”.
În Republica Populară Luhansk, de exemplu, 97% dintre votanți ar fi optat pentru alipirea la Rusia. Aceeași situație și în regiunea Zaporojie, deși un studiu realizat mai demult arăta că 87 dintre locuitorii orașului Energodar, acum ocupat, nu voiau să se rupă de Ucraina.
În ciuda riscurilor, unii localnici din regiunile ocupate au protestat față de așa-zisul referendum.
Referendumuri au loc în regiunile separatiste din est Luhansk și Donețk, precum și în sudul Ucrainei, în Herson și Zaporojie, aflate parțial sub controlul forțelor ruse. Aceste teritorii reprezintă aproximativ 15 la sută din Ucraina. În Crimeea, ocupată de ruși în 2014, populația rusă a sărbătorit referendumurile cu un concert dedicat regiunilor separatiste.
Kievul condamnă aceste referendumuriLa Kiev, referendumurile au fost condamnate de oficialii ucraineni și de aliații lor occidentali, ca fiind doar o tentativă ilegitimă de a anexa cu forța teritorii ocupate în timpul războiului. Și Turcia a anunțat că nu le recunoaște și că teritoriile ocupate sunt, de drept, ale Ucrainei.
În orașul eliberat Izium, unde anchetatorii ucraineni au descoperit încă două gropi comune, oamenii sunt de părere că invadatorii nu au niciun drept în țara lor.
Vestul consideră că rușii au organizat referendumurile rapid, de teama ofensivei ucrainene.
Prin vocea președintelui Putin și a fostului președinte Medvedev, Moscova a mers până la a amenința cu lovituri nucleare pentru a apăra ceea ce consideră a fi teritoriul "său". Amenințarea este luată în serios în Occident, deși adjunctul ministrului rus de Externe a declarat mai apoi că Moscova nu amenință pe nimeni cu arme atomice.
Americanii comunică direct cu Moscova, pe canale private, și au alertat deja regimul de la Kremlin asupra "gravelor consecinţe" pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina, scrie cotidianul The Washington Post. Iar președintele polonez Andrzej Duda a fost și mai direct: a amintit că și americanii au un buton nuclear nu doar rușii.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia , Ucraina , SUA , joe biden , referendum
Dată publicare: 24-09-2022 08:46