Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Joe Biden anunţă o „creştere” a ajutorului militar pentru Ucraina, inclusiv arme cu rază mai lungă de acţiune

Joe Biden a anunţat joi, înaintea unei întâlniri cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, o „creştere” a ajutorului militar pentru Ucraina, cu un pachet de aproape 8 miliarde de dolari.

Joe Biden a anunțat și un ajutor de noi muniţii cu rază mai lungă de acţiune, dar nu a menţionat nimic despre o eventuală aprobare - sperată de Kiev - pentru a lovi cu aceste arme ţinte din Rusia, relatează AFP şi Reuters.

„Astăzi, anunţ o creştere a asistenţei de securitate pentru Ucraina şi o serie de acţiuni suplimentare pentru a ajuta Ucraina să câştige acest război”, a declarat preşedintele Biden într-un comunicat, care nu a menţionat însă unda verde sperată de Kiev pentru a trage în Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune fabricate în SUA.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat joi anunţarea acestui nou ajutor american, despre care crede că va contribui la „victoria” Ucrainei în războiul purtat împotriva sa de Rusia. „Vom folosi acest ajutor în modul cel mai eficient şi transparent pentru a atinge principalul nostru obiectiv comun: victoria Ucrainei, o pace justă şi durabilă”, a declarat pe Telegram Zelenski, care se află în prezent în vizită în Statele Unite.

Tot joi, preşedintele Joe Biden a cerut organizarea unui summit cu 50 de aliaţi ai Ucrainei, care să aibă loc în Germania în luna octombrie. „Voi convoca o reuniune la nivel de lideri a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, în Germania, luna viitoare, pentru a coordona eforturile a peste 50 de ţări care sprijină Ucraina în apărarea sa împotriva agresiunii ruse”, a declarat el într-un comunicat.

Citește și
Donald Trump
Trump, reacție dură la adresa lui Zelenski: „Dăm miliarde de dolari unui om care refuză să facă o înţelegere”

Potrivit Reuters, ajutorul anunţat joi de Biden include prima livrare a unei bombe planante ghidate cu precizie, numită Joint Standoff Weapon, cu o rază de acţiune de până la 130 km. Racheta cu rază medie de acţiune oferă Ucrainei o îmbunătăţire majoră a armelor pe care le foloseşte pentru a lovi forţele ruse, permiţându-le ucrainenilor să o facă la distanţe mai sigure. Bomba, capabilă să lovească ţinte cu mare precizie, urmează să fie lansată din avioane de luptă. Biden nu va anunţa însă că Washingtonul va permite Ucrainei să folosească rachete americane pentru a lovi ţinte aflate mai adânc pe teritoriul Rusiei, a declarat un oficial american.

Cea mai mare parte a noului ajutor, adică 5,5 miliarde de dolari, urmează să fie alocată înainte de încheierea, luni, a anului fiscal american, când autoritatea de finanţare urmează să expire. Alte 2,4 miliarde de dolari sunt acordate în cadrul Iniţiativei de asistenţă pentru securitatea Ucrainei, care permite administraţiei să cumpere arme pentru Ucraina de la companii, în loc să le scoată din stocurile SUA.

Acest lucru va oferi Ucrainei apărare aeriană suplimentară, sisteme aeriene fără pilot şi muniţii aer-sol, precum şi consolidarea bazei industriale de apărare a Ucrainei şi sprijinirea cerinţelor sale de întreţinere şi susţinere, a declarat Biden.

De asemenea, Departamentul Apărării va recondiţiona şi va furniza Ucrainei o baterie suplimentară de apărare aeriană Patriot şi mai multe rachete Patriot.

Totodată, Biden a ordonat Pentagonului să extindă formarea piloţilor ucraineni de F-16, inclusiv prin sprijinirea formării a încă 18 piloţi anul viitor.

Iar pentru a combate eludarea sancţiunilor ruseşti şi spălarea de bani, SUA vor acţiona pentru a întrerupe ceea ce Biden a numit „o reţea globală de criptomonede, în coordonare cu partenerii internaţionali”.

Biden şi Zelenski urmează să se întâlnească joi la ora 19.00, ora României, iar înainte preşedintele ucrainean urmează să aibă întrevederi cu liderii democraţi şi republicani din Congres, la Capitoliu.

Apărarea Ucrainei a primit în mare parte sprijin bipartizan în SUA, dar nu era clar câţi republicani îşi vor face timp să se întâlnească cu Zelenski, în contextul în care liderii partidelor, inclusiv Donald Trump, candidatul republican la preşedinţie, au criticat din ce în ce mai mult guvernul său, menţionează Reuters. Trump l-a criticat pe preşedintele ucrainean în campania electorală pentru alegerile din 5 noiembrie şi, cel puţin pentru moment, a refuzat o cerere de întâlnire din partea lui Zelenski.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult