Modifica setarile cookie
Toate categoriile

JO: Angajații unui hotel, obligați să facă un curs despre „bunele maniere”, înainte să primească delegația nord-coreeană

150 de angajați ai unui hotel de patru stele din Coreea de Sud au fost obligați să participe la un training de bune maniere, înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la PyeongChang.

Astfel, ei au învățat cum să se comporte cu delegația nord-coreeană care urma să fie cazată în respectivul resort.

Angajații de la Inje Speedium Hotel & Resor au avut doar câteva zile la dispoziție să „învețe” cuvinte și maniere specifice nord-coreenilor. Cursul de „bune maniere” a fost predat de un profesor care le predă și dizidenților din nord, scrie Newsweek.

Printre cei 280 de oaspeți care s-au cazat, miercuri, la hotelul sud-coreean sunt și renumitele „majorete” ale Phenianului, supranumite „armata de regine ale frumuseții” din Coreea de Nord.

Potrivit profesorului Kim Young-soo de la Universitatea Sogang din Seoul, acest curs a fost necesar din cauză că, după armistițiul din 1953, Coreea de Nord și Coreea de Sud s-au dezvoltat diferit din punct de vedere lingvistic și cultural.

Citește și
coreea
Tensiuni între cele două Corei, după crearea echipei de hochei feminin unificate

Astfel, prima regulă pe care angajații sud-coreeni au învățat-o a fost că în prezența oaspeților nu au voie să facă nicio referire la liderul Kim Jong-un și nici la programul nuclear. Totodată, ei au fost avertizați să nu facă nicio referire la insignele pe care aceștia le poartă în piept.

„Cele două Corei au același background etnic, dar fiecare s-a dezvoltat separat și fără nicio interacțione pentru o perioadă îndelungată, astfel că ar putea să apară neînțelegeri chiar și de la lucruri banale”, a declarat profesorul Kim Young-soo pentru Reuters.

Totodată, ei au primit un document pe care erau trecute cuvinte „interzise”, cât și cuvinte alternative folosite de vecinii din Nord pentru bunuri și servicii de rând. De exemplu, angajații au fost sfătuiți să nu folosească cuvinte englezești precum „șampon” și „balsam”, care au intrat în limbajul sud-coreenilor.

„Cursul nostru a inclus informații necesare pentru prevenirea oricărui conflict care ar putea să apară din cauza diferențelor culturale”, a declarat un oficial sub protecția anonimatului.

Totodată, Guvernul sud-coreean le-a distribuit organizatorilor Jocurilor Olimpice pliante cu ce au voie și ce nu au voie să facă atunci când se întâlnesc și discută cu nord-coreeni, a spus un oficial din Comitetul de Organizare pentru Reuters.

Dicționarul echipei comune de hochei

Diferențele culturale și lingvistice le-au creat dificultăți mai ales jucătoarelor de hochei care au constituit o echipă comună, a spus antrenorul canadian Sarah Murray într-o conferință de presă. Astfel, ea a explicat că într-o singură echisă se folosesc trei limbi diferite: engleza, sud-coreeana și nord-coreeana. Deși sud-coreenii folosesc frecvent cuvinte din limba engleză, vecinii lor din nord nu le înțeleg.

De aceea, echipa și-a realizat propriul „dicționar”, care include dierși termeni din hochei, pentru ca jucătoarele să se înțeleagă mai bine.

„Antrenamentele durează de trei ori mai mult, pentru că se trece de la engleză la sud-coreeană și la nord-coreeană”, a mai spus antrenoarea Sarah Murray.

Numele vicepreședintelui american, subiect tabuu

Un alt subiect tabuu este numele vicepreședintelui american Mike Pence. Choi Bok-mu, managerul unui club de fitness din satul olimpic a afirmat că nu a întâmpinat dificultăți când a stat de vorbă cu atleții nord-coreeni, deși aceștia au un accent diferit.

Întrebat dacă este diferit să stea de vorbă cu un nord-coreean, în comparație cu un locuitor din anumite regiuni ale Coreei de Sud, Choi a răspuns: „Nu prea cred.”

Potrivit acestuia, voluntarii au fost îndemnați să nu facă nicio referire la vicepreședintele Statelor Unite, care s-a arătat nerăbdător să discute despre programul nuclear al Phenianului la ceremonia de deschidere.

„Înainte să venim aici, ni s-a spus să nu vorbim despre rachete sau despre programul nuclear”, a mai spus Choi Bok-mu.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un l-a invitat la Phenian pe președintele sud-coreean Moon Jae-in, prin intermediul surorii sale, care reprezintă țara la Jocurile Olimpice de iarnă. Aceasta ar urma să fie prima întrevedere dintre liderii celor două state din ultimii 10 ani.

„Ne dorim să veniți în Phenian cât mai curând”, i-a spus Kim Yo-jong lui Moon Jae-in în cadrul unei întrevederi care a avut loc sâmbătă.

Cu toate acestea, Statele Unite ar putea să nu privească cu ochi buni această întrevedere, în condițiile în care Washingtonul a insistat asupra unei strategii prin care comunitatea internațională să impună sancțiuni dure Phenianului, ca răspuns la programul balistic.

„Sunt încrezătod că președintel Moon va continuat să fie de partea noastră în această campanie extremă”, a spus spus vicepreședintele Pence, la întoarcerea în SUA.

Deși Coreea de Nord și Coreea de Sud au încheiat războiul de trei ani printr-un armistițiu, în 1953, cele două state nu au semnat niciodată un tratat de pace. SUA au luptat de partea sud-coreenilor și încă are trupe dispuse pe teritoriul Coreei de Sud. De-a lungul anilor, Phenianul a folosit această situație ca pretext, motivând că are nevoie să se apere de o posibilă agresiune americană.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult