Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Jens Stoltenberg: În zilele care vor urma s-ar putea să fie și mai rău în Ucraina

Your browser doesn't support HTML5 video.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a trasmis, vineri, că este posibil ca Rusia să intensifice atacul asupra Ucrainei. Astfel, el a declarat că este posibil ca zilele următoare „probabil să fie mai rele”.

Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina. Ultimele informații

Vezi și Vladimir Putin le cere vecinilor Rusiei să nu escaladeze tensiunile: ”Nu avem intenții rele”

Șeful NATO a mai spus că Rusia folosește bombe cu dispersie în Ucraina.

“Am văzut că au fost folosite bombe cu dispersie și am văzut rapoarte că s-au folosit alte tipuri de arme care ar încălca dreptul internațional”, a spus el, citat de The Guardian.

El a reiterat faptul că NATO este o alianță defensivă și că nu caută război cu Rusia. 

Citește și
Vladimir Putin
Kremlinul le cere ruşilor ''să se unească în jurul'' lui Vladimir Putin

“Nu facem parte din acest conflict și avem responsabilitatea de a ne asigura că nu escaladează și nu se deplasează dincolo de Ucraina. Ar fi și mai devastator și mai periculos, cu și mai multă suferință umană”, a mai spus Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a descris invazia Ucrainei de către Rusia drept „cea mai gravă agresiune militară din Europa din ultimele decenii”.

El a precizat că membrii NATO au respins cererea Kievului de a crea o zonă de excludere aeriană în Ucraina.

Citește și Ministrul ucrainean de Externe: Soldații ruși violează femei în orașele ocupate

"Cu orașe sub asediu, școli, spitale și clădiri rezidențiale bombardate. Acțiuni nesăbuite în jurul unei centrale nucleare aseară și mulți civili uciși sau răniți. Zilele care vor urma vor fi probabil mai rele, cu mai multe morți, mai multe suferințe și mai multe distrugeri", a spus el. 

Și Human Rights Watch acuză Rusia că folosește arme interzise

Anterior, organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a comunicat, de asemenea, că armata rusă a utilizat la Harkov, în estul Ucrainei, muniţii cu fragmentare, care lovesc fără deosebire atât ţinte militare, cât şi populaţia civilă, iar utilizarea acestora ar putea constitui o crimă de război, potrivit AFP.

Forţele ruse au utilizat aceste arme "în cel puţin trei cartiere rezidenţiale din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, la 28 februarie", afirmă organizaţia americană de apărare a drepturilor omului.

HRW afirmă că a identificat utilizarea acestui tip de muniţii la o rachetă 9M55K Smerci de fabricaţie rusească.

"Harkov suportă atacuri neîncetate ale forţelor ruse şi civilii se ascund în subsoluri pentru a scăpa de explozii şi de schije", afirmă directorul responsabil de armamente la HRW, Steve Goose. "Utilizarea acestor submuniţii în zone locuite arată un dispreţ absolut pentru viaţa oamenilor", spune el.

"Utilizarea lor, aşa cum a fost documentată la Harkov, ar putea constitui o crimă de război", apreciază HRW.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult