Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Japonia va începe să dea drumul în ocean la peste un milion de tone de apă radioactivă de la Fukushima

Japonia va începe să pompeze apa ”radioactivă” de la Fukushima în ocean. În cadrul acestui plan, peste un milion de tone de apă radioactivă tratată vor fi eliberate, iar procesul va dura zeci de ani pentru a fi finalizat.

În prezent, planul a fost aprobat de către organismul de supraveghere nucleară al ONU, în ciuda rezistenței puternice din partea unor țări vecine și a locuitorilor din zonă, notează Reuters.

După ce Fukushima a fost lovită de un cutremur puternic și un tsunami în 2011, apa a fost folosită pentru a răci barele de combustibil ale reactorului distrus de la centrala nucleară Daiichi.

Această apă radioactivă contaminată a fost depozitată în rezervoare uriașe, suficiente pentru a umple 500 de piscine olimpice. Oficialii spun că rezervoarele sunt aproape de capacitate și trebuie să fie îndepărtate pentru reconstrucție.

Compania Tokyo Electric Power Company - sau Tepco - a distilat apa pentru a elimina izotopii, lăsând doar tritiu, un izotop radioactiv al hidrogenului care este greu de separat din apă.

Citește și
energie nucleară
Japonia vrea să relanseze industria nucleară, la 11 ani după Fukushima

Tepco va dilua apa până când nivelurile de tritiu vor scădea sub limitele regulamentare, înainte de a o pompa în ocean din zona de coastă. Apa care conține tritiu este eliberată în mod obișnuit de la centralele nucleare din întreaga lume, iar autoritățile de reglementare sprijină planul Tepco.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi: "Planul, așa cum a fost propus și revizuit, este în conformitate cu standardele internaționale convenite. Iar aplicarea sa, în cazul în care guvernul decide să meargă mai departe cu el, ar avea un impact neglijabil asupra mediului, adică asupra apei, peștilor și sedimentelor."

Tritiul este considerat relativ inofensiv, deoarece nu emite suficientă energie pentru a penetra pielea umană. Însă, atunci când este ingerat, poate crește riscurile de cancer, se arată într-un articol din Scientific American din 2014.

Eliminarea apei va dura zeci de ani, cu un proces de filtrare și de diluție în derulare, în paralel cu dezafectarea planificată a centralei.

"Iar dispersia apei este una care este folosită în prezent în multe țări, inclusiv în China, în Coreea, în Statele Unite, în Franța, în multe țări care au eliberări de apă care conține anumiți radionuclizi".

Cu toate acestea, sindicatele de pescari din Fukushima au îndemnat guvernul să nu elibereze apa, argumentând că ar anula munca de refacere a reputației afectate a pescuitului lor.

Protestatarii au mărșăluit în Tokyo în luna mai cu bannere pe care scria "Nu eliberați apă contaminată în ocean!".

Medic în vârstă de 61 de ani din Iwaki, Fukushima: "Deversarea de apă contaminată radioactiv nu este o problemă doar pentru Japonia și, bineînțeles, nu doar pentru Fukushima, ci este o problemă globală, așa că eu cred că este necesar ca toată lumea să se gândească la asta."

Țările vecine și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea. China a fost cea mai vocală, calificând planul Japoniei drept iresponsabil, nepopular și unilateral.

În țara vecină, Coreea de Sud, cumpărătorii au cumpărat sare de mare în vrac, din cauza temerilor legate de contaminare.

Japonia a dat asigurări repetate că apa este sigură.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult