Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Japonia: Probabilitate de 80% pentru producerea unui cutremur uriaș de 9 grade, cu sute de mii de morți. Când va avea loc

Experții japonezi au emis un avertisment potrivită cărora există o probabilitate de până la 80% ca un cutremur uriaș, de magnitudine 9, să se producă în următorii 30 de ani. Seismul ar ucide peste 320.000 de oameni.  

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida îşi va anula planurile de a vizita Asia Centrală pentru summituri cu liderii regionali, după ce oficialii meteorologici au semnalat că riscul unui cutremur major pe coasta Pacificului este mai mare decât de obicei, conform postul public de televiziune NHK, informează vineri Reuters.

Agenţia japoneză de Meteorologie a emis joi primul său avertisment cu privire la riscul unui cutremur uriaş pe coasta Pacificului, după seismul cu magnitudinea de 7,1 grade care a lovit insula Kyushu din sud-vestul ţării în aceeaşi zi.

Deşi avertismentul nu indică faptul că un astfel de cutremur va avea loc cu siguranţă, Japonia este pregătită să anuleze călătoria premierului Kishida pentru a se pregăti pentru orice eventualitate, dar, în schimb, speră să organizeze unele dintre întâlniri online, a adăugat NHK.

Turneul în Kazahstan, Uzbekistan şi Mongolia era programat iniţial de vineri până luni. Premierul Kishida urma să se deplaseze vineri în Kazahstan, apoi în Uzbekistan şi în cele din urmă în Mongolia, pentru a participa luni la un summit.

Citește și
cutremur
Cutremur cu magnitudinea 6,8, raportat sâmbătă dimineață. În ce zonă s-a produs
Un cutremur de 9 grade ar ucide peste 320.000 de oameni

Avizul Agenţiei de Meteorologie avertizează cu privire la o probabilitate mai mare de a se produce un cutremur uriaş în canalul Nankai, un şanţ de pe fundul oceanului, de-a lungul coastei nipone scăldate de apele Pacificului, unde cutremure anterioare au declanşat tsunamiuri enorme.

Japonia estimează la 70% până la 80% probabilitatea ca un cutremur cu magnitudinea 8 sau 9 grade să aibă loc în jurul canalului în următorii 30 de ani, conform Ministerului Terenului, Infrastructurii, Transporturilor şi Turismului.

O estimare guvernamentală din 2012 arată că numărul deceselor ar putea ajunge până la 323.000.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult