Japonezii au descoperit trei medicamente eficiente la SARS-CoV-2
Studiul indică trei tratamente care ar fi eficiente la virusurile de tip ARN, precum SARS-CoV-2: raloxifenul, un medicament pentru osteoporoză, remdesivirul, un medicament antiviral aprobat în mai multe țări pentru tratarea COVID-19 și pioglitazonă, utilizată pentru tratarea diabetului.
Rezultatele studiului au fost publicate miercuri în ediția online a jurnalului științific european FEBS Open Bio.
Cercetătorii spun că descoperirile lor vor fi utile în dezvoltarea de noi tratamente pentru bolile virale, însă vor trebui mai întâi efectuate studii clinice pentru a confirma rezultatele studiului japonez.
Oamenii de știință au testat 500 de medicamente aprobate de Administrația pentru Alimente și Medicamente a SUA (FDA) pe celule stem pluripotente induse (iPS) infectate cu virusul Sendai. Șase dintre aceste medicamente, printre care raloxifenul, remdesivirul și pioglitazona, au prezentat efecte în combaterea infecției.
Echipa a testat apoi cele șase medicamente pe celule umane derivate din ficat, infectate cu virusul Ebola și pe celule de maimuță, infectate cu noul coronavirus.
Raloxifenul și remdesivirul s-au dovedit eficiente atât la celulele infectate cu Ebola, cât și pentru cele infectate cu noul coronavirus, în timp ce pioglitazona s-a dovedit eficientă doar împotriva coronavirusului.
"Dacă avem medicamente capabile să inhibe mai mulți viruși de tip ARN, acestea ar putea fi eficiente și împotriva noilor viruși care ar putea fi descoperiți în viitor", a spus Haruhisa Inoue, profesor la Centrul de Cercetare pentru Celulele iPS din Japonia.