Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Iulian Fota, secretar de stat Ministerul Afacerilor Externe: „Dacă vrem pace, trebuie să ne pregătim de război”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Extinderea Uniunii Europene este o necesitate geopolitică. Aceasta a fost concluzia celei de-a doua zile a forumului Institutului Aspen organizat la București.  

La reuniune au stat la aceeași masă lideri politici și economici din Europa și Statele Unite și a fost o bună ocazie pentru analizarea contextului actual zbuciumat, dar și pentru a dezbate planurile unei noi arhitecturi europene post-război.

Deși va fi unul de durată, procesul de aderare a altor țări la Uniunea Europeană este unul inevitabil, au subliniat participanții la forumul Aspen de la București.

Oana Cristina Popa, ambasadorul UE în Muntenegru: „Dacă ne uităm la zona de est și la Balcanii de Vest vedem că Balcanii de Vest sunt înconjurați de țări membre UE și NATO ceea ce ar trebui să grăbească o integrare mai ales că este în interesul țărilor membre. Și este și mai important când vine vorba de Ucraina și Moldova pentru că e cumva cam ultima frontieră acolo. Ele efectiv nu au unde altundeva să meargă. Trebuie să fie în Europa. Sunt și au fost mereu în Europa și este o necesitate geopolitică să fie în Europa pentru că altfel nu au alternativă”.

Rosa Balfour, director Carnegie Europa: „Cred că Uniunea Europeană se poate transforma, poate include țări precum Ucraina sau Georgia, dar bineînțeles că e cale lungă până acolo. Este o instituție despre care nu prea am vorbit și aceea e Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) care nu face tocmai bine acum, bineînțeles pentru că include Rusia, dar dacă ne gândim la Europa post-război avem nevoie de competențele înalte pe care le deține această organizație pentru a aduce reconcilierea pe continent”.

Citește și
ostasi romani, soldati, armata
Este România amenințată de Iran, în calitate de aliat al SUA? Ce spun analiștii

Procesul în sine de aderare la UE este însă unul la fel de important ca data de aderare, au atras atenția participanții. Dar s-a discutat și despre necesitatea schimbării strategiei de apărare în Europa.

Iulian Fota, secretar de stat Ministerul Afacerilor Externe: „Dacă vrem pace și noi toți vrem pace, trebuie să ne pregătim de război. Asta este, în opinia mea, cea mai bună modalitate de a-i descuraja pe cei care vor să-și folosească forța militară pentru a-și atinge scopurile politice”.

Forumul organizat de Institutul Aspen și de German Marshal Fund este unul dintre cele mai importante evenimente de diplomație publică în care sunt dezbătute strategii regionale care vizează sud-estul Europei și regiunea Mării Negre. Rolul acestor întâlniri este de a înscrie apoi aceste strategii pe agendele guvernelor occidentale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult