Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Italia a introdus vaccinarea obligatorie a populaţiei de peste 50 de ani

Guvernul italian, confruntat cu o creştere bruscă a contaminărilor cu COVID-19, a decis miercuri să introducă vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele în vârstă de peste 50 de ani, scrie AFP.

"Dorim să încetinim curba contaminărilor şi să îi detreminăm pe italienii care nu au fost încă vaccinaţi să facă acest lucru", a explicat premierul Mario Draghi în cadrul şedinţei de guvern în care a fost adoptată această măsură, citat într-un comunicat al executivului.

"Intervenim în special la grupele de vârstă care au cel mai mare risc de a fi internate pentru a reduce presiunea asupra spitalelor şi pentru a salva vieţi", a adăugat el.

În detaliu, decretul-lege impune obligaţia de vaccinare pentru persoanele peste 50 de ani care nu lucrează şi deţinerea unui certificat de vaccinare pentru toţi cei peste 50 de ani care lucrează, atât în sectorul public, cât şi în cel privat.

De fapt, este într-adevăr o obligaţie de vaccinare pentru toţi cei peste 50 de ani, deoarece în Italia certificatul de vaccinare se obţine numai după o schemă completă de vaccinare sau după vindecarea de COVID-19.

Citește și
Vasluianul infectat cu Omicron nu este lăsat de vecini nici să deschidă geamul, deși stă la etaj. Cum îl verifică polițiștii
Perioada de carantină ar putea fi redusă de la 14 la 10 zile. Recomandări privind doza booster

Mai mult, cei de peste 50 de ani vor fi amendați cu 100 de euro daca nu se vor vaccina, conform Il Fatto Quotidiano. 

Italia are 59 de milioane de locuitori, dintre care 28 de milioane de peste 50 de ani, potrivit Institutului naţional de statistică (Istat).

Peste 138.000 de decese din cauza Covid-19

La 29 decembrie, guvernul decisese deja să solicite de la 10 ianuarie certificatul de vaccinare în transporturi, hoteluri, terase de restaurante, târguri şi congrese, precum şi la piscine şi săli de sport.

Până în prezent, pentru a călători cu trenul sau avionul, era suficient să fii în posesia unui permis sanitar "de bază", care se putea obţine datorită vaccinării, dar şi cu un test negativ.

Certificatul de vaccinare este deja necesar pentru anumite categorii profesionale, precum personalul sanitar, din învăţământ şi pentru forţele de ordine.

Confruntată ca şi vecinii săi cu o recrudescenţă foarte puternică a contaminărilor cauzate de varianta Omicron, peninsula a înregistrat în ultimele zile un număr mare de noi cazuri pozitive: peste 189.000 miercuri şi peste 170.000 marţi. În total, peste 1,4 milioane de persoane sunt în prezent pozitive în Italia.

Prima ţară europeană puternic afectată de pandemie, Italia a înregistrat peste 138.000 de decese de la începutul anului 2020, reaminteşte AFP.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult