Isterie în Liban. Oamenii se tem de telefoanele mobile și deconectează panourile solare. „Parcă am trăi într-un joc video”
Localnicii au început să ia măsuri: scot bateriile cu litiu din panourile solare, ţin telefoanele mobile în încăperi goale sau evită încărcătoarele, relatează joi AFP.
"Ce s-a întâmplat în cele două zile trecute e înspăimântător, e suprarealist. Parcă am trăi într-un joc video", spune Lina Ismail din Baalbek, un bastion din estul ţării al mişcării şiite Hezbollah. "Am luat bateria de reîncărcare externă pe care o folosea fiica mea, ne-am pus toţi telefoanele într-o încăpere izolată", spune ea cu vocea încărcată de emoţie.
Femeii i-a fost atât de frică încât a deconectat panourile solare care îi alimentau locuinţa cu curent electric şi chiar a demontat adaptorul necesar pentru funcţionarea lor.
Exploziile coordonate, de care Hezbollah acuză Israelul, au ucis 37 de oameni, majoritatea luptători ai mişcării islamiste, şi au rănit peste 3.000; israelienii nu au comentat.
La televiziunile libaneze se transmit în reluare, iar şi iar, aceleaşi imagini preluate din reţelele sociale: un rănit întins pe jos, în stradă, la o oră de vârf; o explozie într-un supermarket; răniţi care zac în curtea unui spital.
Medicii cu care a discutat AFP au relatat că au îngrijit pacienţi cu răni grave la ochi şi au fost nevoiţi să amputeze degete.
Pericolul a fost aproape de Lina Ismail. "Trei explozii au răsunat în jurul nostru - două în case, a treia într-un automobil". "Când e război, aviaţia poate face un raid, apoi s-a terminat. Dar o explozie în timp ce omul umblă sau când se odihneşte - nimic nu e mai înspăimântător", adaugă ea.
Exploziile au adăugat o nouă traumă pentru libanezii deja epuizaţi psihologic în contextul tensiunilor regionale crescute, alimentate de războiul din Gaza. De 11 luni, Hezbollah şi Israelul lansează lovituri şi riposte de o parte şi de alta a frontierei de sud a Libanului. Orice zgomot poate declanşa panica, fie că e explozia unui pneu, fie o detonaţie puternică provocată de avioanele israeliene care depăşesc bariera sunetului.
În cartierul Badaro din Beirut, renumit pentru cafenelele animate, toate conversaţiile ajung la piratarea dispozitivelor de comunicaţii.
"Suntem un popor care trăieşte în stres permanent", observă cu amărăciune George Bahnam, brutar în vârstă de 57 de ani. El mărturiseşte că este trist când vede "toţi tinerii aceştia răniţi şi întinşi pe jos". Spune că chiar şi sora lui a renunţat la telefonul mobil, "de teamă să nu fie dintre aparatele care ar putea fi piratate". "Trăim deja un stres economic. Astăzi nu ştim ce ni se poate întâmpla", conchide el.
În reţelele sociale circulă recomandări despre scoaterea bateriilor din echipamentele electrice, chiar dacă mulţi experţi, surse din domeniul securităţii sau apropiaţi ai Hezbollah afirmă că aparatele care au explodat fuseseră interceptate şi piratate înainte de a ajunge la Hezbollah.
Aviaţia libaneză a interzis pe termen nelimitat transportul de pagere şi walkie-talkie.
Joi, la Beirut era linişte, inclusiv în suburbia de sud, un alt bastion al Hezbollah. Şcolile erau deschise. Mulţi libanezi spuneau însă că evită locurile aglomerate sau cartierele cunoscute ca pro-Hezbollah fiindcă - aşa cum explică Ghair Eid, în vârstă de 25 de ani - "nu se ştie ce o să explodeze".
"Ieri, m-am gândit să las telefonul la distanţă de mine, dar m-am răzgândit după o căutare rapidă pe Internet. Acasă, am deconectat panourile solare. Nu ne simţeam în siguranţă din cauza bateriilor", povesteşte tânăra cu care AFP a discutat în Badaro. Tresare şi ea când pneul unui camion explodează, provocând confuzie în rândul trecătorilor.
"Toate se adună şi asta ne provoacă teamă şi un sentiment de insecuritate. Şi mai ales, nu ştim dacă totul se va transforma în război", spune proaspăta absolventă a unei şcoli de infirmiere.