Israelul susţine că poate provoca "pagube enorme" Libanului în caz de război cu Hezbollah
Afirmațiile au fost făcute pe fondul temerilor ONU privind o extindere "potenţial apocaliptică" a conflictului din Gaza, informează AFP.
"Nu ne dorim război, dar suntem pregătiţi pentru orice scenariu", a declarat ministrul Yoav Gallant reporterilor la finalul unei vizite de câteva zile la Washington. "Hezbollah înţelege foarte bine că putem provoca pagube enorme Libanului dacă se declanşează un război", a adăugat el.
Răspândirea în Liban a războiului Israelului împotriva Hamas în Fâşia Gaza ar fi "potenţial apocaliptică", avertizase anterior şeful umanitar al ONU, în timp ce bombardamentele continuau în teritoriul palestinian şi nu numai.
În noaptea de miercuri spre joi, martori au raportat bombardamente în diferite părţi ale Fâşiei Gaza, în timp ce în Liban, cinci persoane au fost rănite într-un atac aerian israelian asupra unei clădiri din Nabatiyeh (sud), potrivit agenţiei oficiale libaneze Ani.
Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu a declarat că a distrus un "radar" aparţinând rebelilor yemeniţi houthi, aliaţi ai Hamas, care vizează transportul maritim internaţional în Marea Roşie şi Golful Aden, în semn de "solidaritate" cu populaţia din Gaza.
Şi în Siria, două persoane au fost ucise într-un atac israelian cu puţin înainte de miezul nopţii, a anunţat agenţia oficială Sana, citând o sursă militară. Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH), lovitura a vizat un centru de servicii al unei fundaţii afiliate Hezbollahului libanez şi grupărilor pro-iraniene, în apropiere de capitala Damasc.
"Văd acest lucru ca fiind scânteia care va aprinde butoiul cu pulbere.... Este potenţial apocaliptic", a avertizat de la Geneva Martin Griffiths, şeful umanitar al ONU, cu puţin timp înainte de lovituri.
Războiul din Gaza a dus la o recrudescenţă a violenţelor la frontiera dintre Israel şi Liban, unde au loc aproape zilnic schimburi de focuri între Hezbollahul libanez, aliat al Hamasului palestinian, şi armata israeliană.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat duminică că faza "intensă" a luptelor se apropie de sfârşit în Fâşia Gaza şi a precizat că Israelul ar putea apoi "redisloca unele forţe în nord", la frontiera cu Libanul, "în scopuri defensive".
Se pare că Israelul, care a devastat Gaza, îşi îndreaptă acum privirile spre Liban. Vedem că puterile occidentale sprijină Israelul în spatele scenei", a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Planurile lui Netanyahu de a extinde războiul în regiune vor duce la un mare dezastru", a adăugat el, în timp ce Germania a urmat exemplul Canadei, cerând miercuri cetăţenilor săi să părăsească Libanul.
"Un război între Israel şi Hezbollah ar putea deveni cu uşurinţă un război regional, cu consecinţe dezastruoase pentru Orientul Mijlociu", a avertizat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în timp ce se întâlnea la Washington cu omologul său israelian Yoav Gallant.
Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a avertizat săptămâna trecută că "niciun loc" din Israel nu va fi cruţat de mişcarea sa, la o zi după ce armata israeliană a anunţat că "planurile operaţionale pentru o ofensivă în Liban" au fost "validate".
Hezbollah a deschis frontul cu Israelul în sprijinul Hamas a doua zi după atacul comis de mişcarea palestiniană la 7 octombrie în sudul Israelului, care s-a soldat cu moartea a 1.195 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale israeliene.
Dintre cele 251 de persoane răpite în timpul atacului, 116 sunt încă ţinute ostatice în Gaza, dintre care 42 au murit, potrivit armatei.
Sursa: News.ro
Etichete: razboi , israel , liban , hezbollah , Fâșia Gaza
Dată publicare: 27-06-2024 07:10