Israelul ordonă Agenției ONU pentru Refugiați Palestinieni să elibereze sediul din Ierusalimul de Est în 30 de zile
În acest sens, a fost aprobată o cerere a ministrul israelian al locuinţelor, ultraortodoxul Yitzhak Goldknopf, transmite EFE, potrivit Agerpres.
Într-o scrisoare trimisă marţi UNRWA, ATI a scris că agenţia îi datorează o sumă de peste 27 de milioane de şekeli (aproximativ 7 milioane de euro) pentru că operează pe terenuri aparţinând Israelului "fără consimţământ în ultimii şapte ani", relatează presa israeliană.
Ministrul Goldknopf a transmis că măsura, pe care el însuşi a solicitat-o pentru prima dată în februarie de la ATI, a primit undă verde de la consilierul juridic al ministerului pe care îl conduce.
În plus, el a instruit agenţia că este "obligată să oprească imediat orice utilizare ilegală, să distrugă tot ceea ce construit prin încălcarea legii, să elibereze terenul de orice persoană sau obiect şi să-l returneze ATI în termen de 30 de zile ulterioare datei de pe scrisoare".
"Dacă nu vă conformaţi, ATI îşi rezervă dreptul de a răspunde prin toate mijloacele legale şi va trebui să vă asumaţi costurile pe care aceasta le presupune. Niciun alt avertisment nu va fi trimis", adaugă scrisoarea.
Potrivit presei israeliene, ATI a închis ochii ani de zile la încălcarea de către UNRWA a termenilor acordului în baza căruia a închiriat terenul, dar lucrurile s-au schimbat în urma izbucnirii războiului din Fâşia Gaza şi a tezei susţinute de Israel conform căreia agenţia este infiltrată de gruparea islamistă palestiniană Hamas şi că mai mulţi dintre angajaţii săi au participat la atacurile din 7 octombrie ale Hamas împotriva Israelului, factorul declanşator al războiului din Gaza.
Mai mult, Goldknopf, liderul partidului ultraortodox Iudaismul Unit al Torah, a acuzat UNRWA că "a acţionat în slujba Hamas şi chiar a participat la masacrul brutal din 7 octombrie".
UNRWA, creată pentru a se ocupa de refugiaţii palestinieni care au fugit sau au fost forţaţi să plece din casele lor în timpul războiului din 1948 după crearea statului Israel, a fost mult timp o ţintă a ostilităţii israeliene.
De la începutul războiului din Fâşia Gaza, UNRWA a fost mult mai atent urmărită de Israel, care a acuzat mai bine de zece angajaţi ai agenţiei că au participat la atacurile Hamas din 7 octombrie şi care susţine că peste 200 dintre angajaţii agenţiei au legături cu islamişti, şi nu-şi ascunde intenţia de a o închide.
În ultimele săptămâni, israelienii extremişti au atacat de mai multe ori sediul UNRWA din Ierusalimul de Est ocupat, forţând agenţia să-şi închidă temporar sediul.
Aceste acuzaţii au determinat multe ţări donatoare să-şi suspende finanţarea către UNRWA în ianuarie anul trecut, deşi majoritatea au reluat-o în lipsa unor dovezi concludente prezentate de Israel.