Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Israelul ordonă Agenției ONU pentru Refugiați Palestinieni să elibereze sediul din Ierusalimul de Est în 30 de zile

Autoritatea Funciară din Israel (ATI) a informat Agenţia ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA) că trebuie să elibereze sediul din Ierusalimul de Est în termen de 30 de zile.  

În acest sens, a fost aprobată o cerere a ministrul israelian al locuinţelor, ultraortodoxul Yitzhak Goldknopf, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Într-o scrisoare trimisă marţi UNRWA, ATI a scris că agenţia îi datorează o sumă de peste 27 de milioane de şekeli (aproximativ 7 milioane de euro) pentru că operează pe terenuri aparţinând Israelului "fără consimţământ în ultimii şapte ani", relatează presa israeliană.

Ministrul Goldknopf a transmis că măsura, pe care el însuşi a solicitat-o pentru prima dată în februarie de la ATI, a primit undă verde de la consilierul juridic al ministerului pe care îl conduce.

În plus, el a instruit agenţia că este "obligată să oprească imediat orice utilizare ilegală, să distrugă tot ceea ce construit prin încălcarea legii, să elibereze terenul de orice persoană sau obiect şi să-l returneze ATI în termen de 30 de zile ulterioare datei de pe scrisoare".

Citește și
houthi
Rebelii houthi revendică atacul mai multor nave în largul coastelor Yemenului

"Dacă nu vă conformaţi, ATI îşi rezervă dreptul de a răspunde prin toate mijloacele legale şi va trebui să vă asumaţi costurile pe care aceasta le presupune. Niciun alt avertisment nu va fi trimis", adaugă scrisoarea.

Potrivit presei israeliene, ATI a închis ochii ani de zile la încălcarea de către UNRWA a termenilor acordului în baza căruia a închiriat terenul, dar lucrurile s-au schimbat în urma izbucnirii războiului din Fâşia Gaza şi a tezei susţinute de Israel conform căreia agenţia este infiltrată de gruparea islamistă palestiniană Hamas şi că mai mulţi dintre angajaţii săi au participat la atacurile din 7 octombrie ale Hamas împotriva Israelului, factorul declanşator al războiului din Gaza.

Mai mult, Goldknopf, liderul partidului ultraortodox Iudaismul Unit al Torah, a acuzat UNRWA că "a acţionat în slujba Hamas şi chiar a participat la masacrul brutal din 7 octombrie".

UNRWA, creată pentru a se ocupa de refugiaţii palestinieni care au fugit sau au fost forţaţi să plece din casele lor în timpul războiului din 1948 după crearea statului Israel, a fost mult timp o ţintă a ostilităţii israeliene.

De la începutul războiului din Fâşia Gaza, UNRWA a fost mult mai atent urmărită de Israel, care a acuzat mai bine de zece angajaţi ai agenţiei că au participat la atacurile Hamas din 7 octombrie şi care susţine că peste 200 dintre angajaţii agenţiei au legături cu islamişti, şi nu-şi ascunde intenţia de a o închide.

În ultimele săptămâni, israelienii extremişti au atacat de mai multe ori sediul UNRWA din Ierusalimul de Est ocupat, forţând agenţia să-şi închidă temporar sediul.

Aceste acuzaţii au determinat multe ţări donatoare să-şi suspende finanţarea către UNRWA în ianuarie anul trecut, deşi majoritatea au reluat-o în lipsa unor dovezi concludente prezentate de Israel.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult