Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Israelul, după ce l-a ucis pe liderul Hezbollah, care se ascundea de câțiva ani: ”Pentru oricine ne amenință, o să vă găsim!”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Hezbollah a confirmat moartea liderului său, șeicul Hassan Nasrallah, după ce aviația israeliană a bombardat buncărul unde a fost localizat, într-o suburbie a Beirutului.

Șeicul Nasrallah era printre cei mai mari dușmani din totdeauna ai Israelului - l-a descris purtătorul de cuvânt al armatei, care insistă - ”nu vrem escaladarea conflictului, războiul nostru este cu Hezbollah, nu cu poporul libanez”.

Însă rămâne de văzut care va fi răspunsul organizației integriste și mai ales al Iranului, principalul său finanțator.

Bombardamente neîntrerupte, ore în șir, au zguduit suburbiile din sudul capitalei libaneze, fief al Hezbollah.

Nafiseh Kohnavard, corespondent BBC în Beirut: ”Avioanele isrealiene tocmai au bombardat, în spatele acestei școli...”

Citește și
Hassan Nasrallah
Gruparea teroristă Hezbollah a confirmat moartea liderului său în atacul aerian al Israelului. Cine a fost Hassan Nasrallah

Cartierul general al Hezbollah - potrivit armatei israeliane - era localizat în subteran sub o clădire rezidențială din sudul Beirutului.

Hugo Bachega, corespondent BBC pentru Orientul Mijlociu: ”Este haos, este tensiune... Vedem oameni adunați pe marginea drumului, au rucsacuri și genți, se pare că vor să fugă de aici.”

De dimineață, armata israeliană a anunțat că l-a eliminat chiar liderul suprem al grupării integriste, șeiculul Hassan Nasrallah. dar și un alt comandant Hezbollah de rang înalt, responsabil pentru frontul de sud.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Armatei Israelului: ”Nasrallah a fost printre cei mai mari dușmani ai statului Israel din toate timpurile. A reprezentat o amenințare pentru cetățenii Israelului timp de decenii. Eliminarea lui face lumea un loc mai sigur.”

Șeful statului major, Herzi Halevi: ”Nu am ajuns la sfârșitul capacităților noastre. Mesajul este clar: pentru oricine amenință statul Israel, vom ști cum să vă găsim, în nord, în sud, dar și în alte locuri mai îndepărtate.”

Președintele Joe Biden: ”Pot să vă spun că Statele Unite nu au avut cunoștință și nici nu au participat la acțiunea Forțelor de apărare israeliene.”

Armata a difuzat imagini de la Centrul de Comandă al Forțelor Aeriene Israeliene, care îi arată pe ministrul apărării, Yoav Gallant, și pe șeful statului major, Herzi Halevi, supervizând operațiunea de vineri care l-a avut drept tinta pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Premierul Netanyahu a aprobat atacul când se afla la New York în camera sa de hotel. Cu câteva ore înainte, de la tribuna Adunarii generale a Națiunilor Unite, avertiza...

Benjamin Netanyahu, premierul israelian: ”Atât timp cât Hezbollah continuă pe calea războiului, Israelul nu are de ales, iar Israelul are tot dreptul să elimine această amenințare și să își întoarcă cetățenii acasă, în siguranță. Exact asta facem.”

Șeicul Hassan Nasrallah - care n-a mai fost văzut în public în ultimii ani, de teamă să nu fie asasinat de israelieni - era liderul grupării paramilitare din Liban de mai mult de trei decenii.

Sprijinit financiar și militar de Iran, a transformat Hezbollah într-una dintre cele mai puternice grupări paramilitare din Orientul Mijlociu.

Acum, eliminarea liderului înseamnă o escaladare masivă în conflictul dintre Israel și Hezbollah, dar reprezintă o provocare majoră și pentru principalul susținător, Iranul.

Benjamin Netanyahu, premierul israelian: ”Am un mesaj pentru tiranii de la Teheran. Dacă ne loviţi, vă vom lovi!”

Potrivit unor surse de la Teheran, liderul suprem al Iranului ayatolahul Ali Khamenei a fost transferat într-un adăpost sigur.

Televiziunea iranină a transmis un prim mesaj, în care însă nu e menționat numele lui Nasrallah.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult