Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Israelul a returnat corpurile a 88 de palestinieni ucişi în ofensiva sa militară în Fâşia Gaza

Israelul a returnat miercuri corpurile a 88 de palestinieni ucişi în ofensiva sa militară în Fâşia Gaza.

Ministerul Sănătăţii din enclavă a refuzat să le îngroape înainte ca Israelul să prezinte detalii despre identitatea lor şi locul unde au fost ucişi, relatează Reuters.

Responsabilii de la spitalul Nasser din Khan Yunis au refuzat să primească cadavrele şi să le îngroape, cerând Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) să solicite Israelului detaliile respective.

"Ministerul Sănătăţii a întrerupt procedurile de recepţionare a containerului (care transporta cadavrele) până la primirea unor date şi informaţii complete despre aceste trupuri, astfel încât rudele acestora să le poată identifica", a explicat ministerul palestinian într-un comunicat.

Şeful biroului de comunicare al guvernului Hamas din Fâşia Gaza a declarat că oficialii Ministerului Sănătăţii i-au spus şoferului camionului să ducă cadavrele palestinienilor morţi înapoi la punctul de trecere israelian de unde sosise. Camionul a părăsit apoi spitalul.

Citește și
ostatici
Armata israeliană anunţă că a recuperat cadavrele a şase ostatici în Fâşia Gaza, într-o operaţiune comună cu Shin Bet

"Trebuie să acţioneze în conformitate cu dreptul internaţional umanitar şi într-un mod care să nu afecteze demnitatea martirilor şi a familiilor lor", a declarat Ismail Al-Thawabta pentru Reuters.

Crucea Roşie a declarat că nu a fost implicată în acest transfer.

"Reiterăm că toate familiile au dreptul să primească veşti despre apropiaţii lor şi să îi îngroape cu demnitate, în conformitate cu tradiţiile lor", se afirmă într-un comunicat al CICR.

Conform dreptului umanitar internaţional, cei care au murit în timpul unui conflict armat trebuie să fie trataţi cu demnitate şi în mod corespunzător. Legea impune ca trupurile lor să fie căutate, recuperate şi evacuate, ajutând astfel la garantarea faptului că oamenii nu dispar, menţionează CICR în comunicatul său.

Serviciul de urgenţă civil însărcinat cu găsirea persoanelor dispărute sub dărâmături, pe drumuri şi în clădirile în ruine din Fâşia Gaza afirmă că a fost notificat cu privire la aproximativ 10.000 de persoane date dispărute în timpul atacurilor israeliene asupra enclavei, care durează de aproape un an.

Autorităţile sanitare din Gaza consemnează peste 41.000 de palestinieni confirmaţi ucişi în urma ofensivei lansate de Israel după ce combatanţii Hamas au atacat comunităţi israeliene pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane şi luând aproximativ 250 de ostatici.

În ultimele zile, conflictul s-a extins la un alt teatru major de luptă, Israelul lansând cele mai importante atacuri din ultimele aproape două decenii asupra poziţiilor grupării şiite Hezbollah, care a lansat rachete asupra Israelului în semn de solidaritate cu Hamas.

Războiul din Fâşia Gaza nu a încetat, chiar dacă conflictul din Liban a escaladat. Mai multe luni de eforturi diplomatice pentru a se ajunge la o încetare a focului în Fâşia Gaza au dus la puţine progrese, Israelul refuzând orice acord de încetare a ostilităţilor fără înfrângerea totală a Hamas.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult