Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Israelul a fost atacat cu zeci de rachete. Ar putea fi cel mai puternic atac din ultimii ani

Your browser doesn't support HTML5 video.

Armata Israelului a anunțat că a interceptat o ploaie de rachete lansate din Liban, la o zi după ce poliția israeliană a atacat palestinienii din interiorul Moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, timp de două nopți la rând.    

"O rachetă a fost lansată din Liban spre teritoriul israelian și a fost interceptată cu succes", a fost primul comunicat al armatei israeliene, citat de Al Jazeera.

Sirenele de avertizare au sunat în orașele Shlomi și Moshav Betzet, în nordul Israelului, a adăugat armata.

Un al doilea atac cu rachete a fost lansat tot din sudul Libanului, urmat de o rafală de focuri de artilerie israeliană peste graniță, au declarat două surse de securitate libaneze pentru agenția de știri Reuters, citată de Al Jazeera.

Informațiile apărute în media spun că un copil ar fi fost rănit în tirurile de rachete și că locuitorilor israelieni li s-a cerut să rămână în zonele protejate.

FOTO, jos: Un membru al unității de geniști din poliția israelienă inspectează rămășițele unui obuz tras din Liban, care a fost interceptat de Israel în orașul Shlomi, în 6 aprilie 2023.

Deocamdată, nu există o reacție la aceste acuzații din partea armatei libaneze sau a Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL).

O sursă apropiată grupării teroriste Hezbollah, libaneză, a declarat pentru rețeaua al-Arabiya, finanțată de Arabia Saudită, că nu este implicată în atacurile cu rachete asupra nordului Israelului de mai devreme. "Nu avem nimic de-a face cu tirurile de rachete", spune sursa citată de publicația israeliană Times of Israel.

Alte surse au sugerat pentru al-Arabiya că în spatele tirurilor de rachete s-ar afla "facțiuni palestiniene".

”Cu toate acestea, este puțin probabil ca teroriștii din sudul Libanului să fie capabili să lanseze rachete fără aprobarea cel puțin tacită a miliției susținute de Iran, care menține un control strâns asupra sudului Libanului” - mai susțin cei de la publicația israeliană.

Oficialii israelieni spun că cel puțin 34 de rachete au fost lansate din sudul Libanului spre Galileea de Vest și Galileea Superioară, aflate în nordul Israelului.

Potrivit evaluărilor inițiale, citate de postul public de televiziune Kan, cel puțin cinci rachete au căzut pe teritoriul israelian, iar unele dintre ele au provocat răniți și pagube. Restul au fost doborâte de sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome.

Forțele de apărare israeliene nu au precizat încă, oficial, un număr exact de rachete.

Acest atac ar putea fi cel mai puternic din ultimii ani, cu cel mare număr de rachete lansate din Liban, de la războiul din 2006 și până acum. În august 2021, Hezbollah a lansat 19 rachete spre nordul Israelului.

Tirul de rachete are loc pe fondul atacurilor recente ale forțelor israeliene asupra credincioșilor palestinieni din moscheea Al-Aqsa.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult