Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Israelul anunță intrarea într-o nouă fază a războiului cu Hezbollah, după exploziile din Liban. „Lumea este în stare de șoc”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cel puțin 20 de oameni au murit și 450 au fost grav răniți după un alt val de explozii, miercuri, la Beirut.

Dacă în ziua precedentă au explodat pagerele folosite de membri ai grupării Hezbollah, miercuri a fost vorba de stații de comunicare portabile. O parte dintre incidente au avut loc în timpul înmormântării celor uciși cu o zi înainte. Potrivit agenției naționale de știri libaneze, ar fi explodat și câteva sisteme de energie solară, dar și radiouri portabile.

Stațiile portabile au început să explodeze aproape simultan, la fel ca în cazul pagerelor, cu o zi înainte. Iar cei afectați au răni în special în zona abdomenului și la mâini.

Alex Crawford, Sky News Beirut: „Mulți dintre cei răniți sunt femei și copii, dar, bineînțeles, sunt și foarte mulți bărbați. În timpul acestor explozii, ne aflam în locul în care avea loc o înmormântare, patru sicrie erau aduse afară și se afla acolo un număr considerabil de politicieni, dar erau și alte figuri importante din Liban. Când am auzit bubuitura, am ieșit imediat, iar oamenii fugeau care încotro.” La fel ca în cazul pagerelor, și de această dată, mai multe camere de supraveghere au surprins momentul în care stațiile au început să explodeze, fie la brâu, fie în mâinile islamiștilor. Spitalele din Liban sunt copleșite de valul de răniți, aduși de-a valma de ambulanțe, mașini civile ori pe motociclete din suburbiile sudice ale Beirutului - fief al grupării șiite pro-iraniene Hezbollah.

Între cei răniți în exploziile de marți se numără și ambasadorul iranian în Liban. Diplomatul a pierdut un ochi și a suferit răni grave la celălalt când un pager pe care îl avea asupra lui a sărit în aer. În timp ce Casa Albă neagă orice implicare în acest eveniment, oficialii israelieni anunță intrarea într-o nouă fază a războiului cu Hezbollah. Reporter: „Care este răspunsul Casei Albe cu privire la exploziile stațiilor de comunicare din Liban, de astăzi (miercuri)? Statele Unite consideră că aceasta este o escaladare justificată?”

Citește și
Pagere
Reacția fermă a Budapestei după ce s-a spus că pagerele Hezbollah au fost produse în Ungaria

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe: „Ceea ce pot să vă spun este că nu am fost implicați în incidentele de ieri sau de azi în niciun fel. Nu am nimic mai mult de spus.”

Reporter: „V-au anunțat israelienii despre aceste operațiuni?”

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe: „Nu mai am nimic de transmis azi.” Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: „Trebuie să ne adaptăm, acest lucru este valabil pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care controlează spațiul aerian, pentru că dușmanul (Hezbollah) este mai puternic, nu e Hamas. Este cu totul altceva și trebuie să ne pregătim și să ținem cont de asta.” Hezbollah, care funcționează în Liban ca un fel de stat în stat, a renunțat - din primăvară - la telefoanele mobile moderne, de teama programelor de spionaj. Prin urmare, membrii grupării comunică prin pagere, care permit doar trimiterea unui mesaj scurt, prin intermediul undelor radio. Luptători și agenți operativi de rang înalt în organizația Hezbollah primiseră de câteva luni pagere dintr-un lot nou.

Teoria cea mai probabila este că atacul reprezinta o operațiune comună a armatei israeliene și a Mossadului. Israelienii ar fi reușit să strecoare în fiecare dispozitiv - și vorbim de mii de pagere și stații radio -, un detonator cu o anumită cantitate de explozibil. David Maxim, fost membru Forțele Speciale Israeliene: „Au fost aduse prin contrabandă în Liban. Numai că undeva între producător și clientul final, Hezbollah, luptătorii Hezbollah, cineva, a pus mâna pe aceste pagere și a băgat în ele între 20 și 56 de grame de ptn, care este un exploziv plastic.” Inițial, a apărut teoria că, prin transmiterea unui mesaj printr-un program malițios, bateriile s-ar fi supraîncălzit, iar pagerele s-ar fi transformat în mici bombe. Mădălin Dumitru, specialist Apărare Cibernetică: „Pare să fie un atac hibrid, în sensul că a fost exploatată o vulnerabilitate a acestui echipament, a acestui pager, care la primirea unui anumit mesaj să i se încălzească bateria. Asta a fost prima fază când a fost atacat acel sistem centralizat.” General De Brigada Marius Crăciun, fost șef al Forțelor Speciale MAPN: „Chiar dacă o supraîncălzire a unor baterii, în două mii de pagere sau trei mii și să explodeze, este greu, dacă nu chiar imposibil de realizat. Cred că mai degrabă a fost vorba despre o încărcătură de exploziv cu brizanță mare, cu putere mare.” Pagerele-capcană au fost armate printr-un semnal, trimiterea unui așa-numit mesaj text alfa-numeric. Prima persoană care a folosit dispozitivul a declanșat aproape simultan explozibilul din toate aparatele. Alex Crawford, Sky News Beirut: „Lumea (în Liban) este în stare de șoc. Mulți care au văzut exploziile atâtor pagere, în locuri diferite din țară, într-un interval de aproximativ o jumătate de oră, au rămas șocați. Părea o scenă de film, dar este cât se poate de real.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult