Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident

Ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, a cerut, sâmbătă, încetarea focului în Liban şi Gaza, la câteva zile după ce Teheranul a lansat o salvă de rachete asupra Israelului.

Aflat într-o vizită în capitala siriană Damasc, Araghchi a descris o încetare a focului drept "cea mai urgentă problemă", a relatat agenţia de presă de stat iraniană IRNA, citată de DPA şi AFP.

Ministrul a declarat că Israelul este principalul obstacol în calea păcii şi a făcut apel la comunitatea internaţională să se opună "crimelor de război" israeliene pentru a se ajunge la pace.

Israelul a avertizat că va riposta în urma atacurilor cu rachete ale Teheranului, una dintre variantele probabile fiind atacurile asupra instalaţiilor nucleare iraniene.

În septembrie, Parisul şi Washingtonul, cărora li s-au alăturat ţări arabe, occidentale şi europene, au făcut apel la o încetare imediată a focului de 21 de zile între Israel şi Hezbollah în Liban pentru a "da o şansă diplomaţiei".

Citește și
Beirut
Israelul continuă bombardamentele în Liban. Cum arată acum Beirutul. GALERIE FOTO

Această iniţiativă a fost ignorată de Israel, care, în schimb, şi-a intensificat loviturile şi l-a ucis pe liderul Hezbollah Hassan Nasrallah.

Escaladarea din Liban vine după un an de schimburi de focuri transfrontaliere, care au provocat strămutarea a zeci de mii de locuitori de ambele părţi ale frontierei.

Potrivit autorităţilor libaneze, peste 2 000 de persoane au fost ucise în Liban din octombrie 2023, dintre care peste o mie din 23 septembrie acest an. Guvernul libanez estimează că aproximativ 1,2 milioane de persoane au fost strămutate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult