Iranul a sărbătorit ziua forţele armate cu defilări, pe fondul tensiunilor cu Israelul
Galerie foto
În toată ţara au avut loc defilări în capitalele de provincie şi la Teheran la care au participat trupe din forţele terestre, drone de diferite tipuri, tancuri şi rachete Fatah 360, Qader şi Qader cu rază scurtă şi medie de acţiune, printre altele.
Prezent la tradiţionala defilare militară care s-a desfăşurat la o bază de la periferia Teheranului, preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a lăudat încă o dată atacul de sâmbătă cu 300 de rachete şi drone împotriva Israelului, care s-a dorit a fi o răzbunare pentru bombardarea consulatului iranian din Damasc la 1 aprilie, atribuită Israelului.
"(Operaţiunea) 'Promisiune sinceră' a spulberat imaginea de invincibilitate a Israelului şi a demonstrat că puterea sa este ca o pânză de păianjen", a spus preşedintele iranian într-un discurs la Teheran, flancat de şefii forţelor armate iraniene.
În faţa unui posibil răspuns din partea Israelului, Raisi a dat asigurări că, pentru "Statele Unite ale Americii, opţiunea militară nu este pe masă", ceea ce se datorează "autorităţii forţelor noastre armate".
Preşedintele iranian a insistat că atacul de sâmbătă asupra teritoriului israelian a fost "limitat" şi că operaţiunea ar fi putut fi mai amplă.
"(Operaţiunea) 'Promisiune sinceră' a fost o acţiune limitată şi parţială. Dacă ar fi fost o acţiune la scară largă, aţi fi văzut că nu ar mai fi rămas nimic din regimul sionist (Israel)", a declarat Raisi.
"Această operaţiune a arătat că forţele noastre armate sunt pregătite", a adăugat el într-un discurs adresat liderilor armatei regulate şi ai Corpului Gărzii Revoluţionare (IRGC), armata ideologică a Republicii Islamice.
Mai mult, şeful statului iranian şi-a reiterat avertismentele către Israel: "Dacă regimul sionist comite cea mai mică agresiune pe pământul nostru, va primi un răspuns feroce şi sever".
În discursul său, Raisi a criticat ţările care "au încercat să-şi normalizeze relaţiile cu regimul sionist". "Acum sunt umiliţi în faţa propriului popor, ceea ce constituie un eşec strategic pentru regimul israelian", a adăugat el, fără a menţiona numele ţărilor vizate.
Negociate de SUA, Acordurile Abraham semnate în 2020 au permis Israelului să îşi normalizeze relaţiile cu Bahrainul, Emiratele Arabe Unite şi Marocul, după ce statul israelian semnase acorduri de pace cu Egiptul şi Iordania în 1979 şi respectiv 1994.