Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Iranul a executat un tânăr cu probleme de sănătate mintală care a protestat după moartea Mahsei Amini

Iranul a executat un bărbat care a fost condamnat la moarte în legătură cu protestele în masă împotriva clerului, anunță sistemul judiciar, scrie BBC.  

Mohammad Ghobadlou: Iranul execută un protestatar cu probleme de sănătate mintală

Mohammad Ghobadlou, în vârstă de 23 de ani, a fost condamnat pentru crimă și corupție pentru că ar fi călcat cu mașina un polițist și l-ar fi ucis în timpul unui protest în apropiere de Teheran în septembrie 2022.

Grupurile pentru drepturile omului au declarat că acesta s-a confruntat cu un proces nedrept, marcat de acuzații de tortură.

Apelurile pentru a se lua în considerare starea sa de sănătate mintală au fost, de asemenea, respinse. El este a noua persoană care a fost executată în legătură cu implicarea sa în proteste. Se crede că cel puțin alte patru persoane sunt condamnate la moarte, iar alte 15 riscă să primească pedeapsa capitală.

Citește și
Joe Biden
Eșec pentru SUA. Biden admite că loviturile lansate asupra rebelilor Houthi nu au descurajat atacurile din Marea Roşie
„El a ieșit în stradă pentru toți tinerii”

Tulburările la nivel național au fost declanșate de moartea în arest a Mahsei Amini, o femeie de 22 de ani care a fost reținută de poliția morală pentru că ar fi purtat hijab-ul „necorespunzător".

Sute de persoane au fost ucise și mii de persoane au fost reținute în urma unei represiuni violente din partea forțelor de securitate, care au prezentat protestele ca fiind "revolte".

Agenția de știri Mizan, administrată de sistemul judiciar, a declarat că pedeapsa cu moartea a lui Mohammad Ghobadlou a fost pusă în aplicare marți dimineață, după ce a fost confirmată de Curtea Supremă.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat membri ai familiei sale - printre care se pare că se numără mama și mătușa sa - plângând de durere la porțile închisorii Qazalhasar din Karaj, la câteva momente după ce a fost spânzurat.

Potrivit BBC Persian, o femeie poate fi auzită spunându-le gardienilor închisorii: „L-ați ucis pe Mohammed al meu. El a ieșit în stradă pentru toți tinerii".

Luni seară, mama lui Ghobadlou făcuse un apel emoționant, înregistrat video, către familia polițistului pe care a fost condamnat pentru uciderea sa, cerându-i să nu aplice pedeapsa de „qisas" sau răzbunare în natură.

Anterior, ea a îndemnat justiția să ia în considerare faptul că fiul ei fusese diagnosticat cu tulburare bipolară în adolescență și că încetase să își ia medicamentele cu două luni înainte de proteste, ceea ce îi diminua responsabilitatea.

Torturat pentru a mărturisi ce a făcut

Avocatul lui Ghobadlou, Amir Raesian, a scris luni seara pe X că execuția ar fi ilegală și ar echivala cu o „crimă". El a argumentat că, în iulie, Curtea Supremă a anulat sentința la moarte din cauza stării de sănătate mintală a clientului său.

Cu toate acestea, Mizan a raportat că afirmația lui Raesian nu este adevărată, spunând că Curtea Supremă a respins de două ori astfel de apeluri.

Amnesty International a declarat anul trecut că Ghobadlou a primit două condamnări la moarte în urma unor „procese false extrem de nedrepte, marcate de "mărturisiri" influențate de tortură și de faptul că nu s-au ordonat evaluări riguroase ale sănătății mintale, în ciuda handicapului său mintal".

Potrivit informațiilor obținute de grupul pentru drepturile omului, anchetatorilor i-au refuzat accesul la un avocat după arestare și a fost supus la bătăi repetate și nu i s-a dat medicația sa bipolară pentru a-l forța să „mărturisească".

De asemenea, grupul a afirmat că nu i s-a refuzat un avocat ales în mod independent la procesul său în fața Tribunalului Revoluționar, care a constat în două sesiuni scurte în octombrie și noiembrie 2022. La cele două ședințe de judecată de la Tribunalul Penal din decembrie același an, avocatului pe care l-a desemnat i s-a refuzat accesul la probe materiale.

Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul grupului Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia, a denunțat execuția lui Ghobadlou drept „o crimă extrajudiciară".

După ce a aflat luni că execuția era iminentă, Narges Mohammadi, activistă pentru drepturile omului încarcerată și laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a făcut apel la iranieni să își exprime solidaritatea cu familia lui Ghobadlou.

„Execuția lui Ghobadlou este un act deliberat de crimă", a scris ea într-o postare pe un cont de Threads administrat de rude. „Nu lăsați familia lui Mohammad în pace. Haideți să fim alături de ei în această seară. Oricine, în orice mod posibil, să strige: "Nu executați!"".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult