Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Irakul se declară îngrijorat de o posibilă extindere a conflictului din Liban pe teritoriul său

Irakul este îngrijorat în legătură cu o posibilă extindere pe teritoriul său a conflictului din Liban dintre Israel şi gruparea Hezbollah pro-iraniană. 

Bagdadul încearcă să stea departe de acest război, a declarat vineri şeful diplomaţiei irakiene, Fouad Hussein, relatează AFP.

"Suntem foarte îngrijoraţi de extinderea conflictului din Liban către ţările învecinate, că teritoriul irakian ar deveni parte a acestui război", a declarat ministrul de externe irakian la Paris, a doua zi după o conferinţă internaţională asupra Libanului.

Facţiuni pro-iraniene din Irak au revendicat în mai multe rânduri atacuri cu drone împotriva unor ţinte din Israel, unde premierul Benjamin Netanyahu a spus că ţara sa se apară "pe şapte fronturi", inclusiv pe cel al "miliţiilor şiite din Irak".

Admiţând că "situaţia irakiană este complicată", Fouad Hussein a declarat că prin aceste acţiuni, aceste facţiuni se plasează în "ilegalitate", fără a preciza pârghiile de acţiune ale statului împotriva acestor miliţii.

Citește și
Marcel Ciolacu
Ciolacu, promisiuni în campanie: România nu va fi atrasă în niciun război

"Problema păcii şi a războiului este în mâinile guvernului şi parlamentului irakian, şi nu ale altor partide. Când ministrul (iranian de externe) Abbas Araghchi a fost la Bagdad acum zece zile, am insistat asupra acestui principiu", a dat el asigurări.

Însă, în opinia lui, există "astăzi o logică a războiului între Israel şi Iran, şi cele două părţi încearcă să facă presiune prin toate mijloacele".

Iranul a lansat circa 200 de rachete asupra Israelului pe 1 octombrie, care au survolat Irakul pentru a-şi atinge ţinta.

În timpul discuţiilor cu omologul său iranian, Fouad Hussein i-a spus că Bagdadul nu acceptă ca "cineva să folosească spaţiul aerian irakian".

Şeful diplomaţiei irakiene a avertizat, de asemenea, cu privire la o "reapariţie" a grupării Statul Islamic.

"Războiul din Liban va avea consecinţe asupra reapariţiei Daesh în regiune, care se va reactiva în multe ţări din regiune", a mai spus el.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult