Întâlnire crucială vineri, între Joe Biden și Xi Jinping. Ar putea trasa evoluția războiului
Your browser doesn't support HTML5 video.
Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 23. Ultimele informații
Responsabilii din China susțin că nu au știut ce avea de gând Putin în Ucraina și dau semne că nu vor să-și riște poziţia pe scena internațională, de dragul lui.
Pe de altă parte, consilierul american pentru securitate națională a vorbit la telefon cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei. Este primul contact, la nivel înalt, între cele două țări, după declanșarea invaziei.
Convorbirea dintre Joe Biden și omologul său chinez a fost stabilită la începutul săptămânii, în timpul întâlnirii dintre consilierul pe securitate națională de la Casa Albă și comisarul responsabil cu politica externă al Chinei.
Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă: „Aceasta este o oportunitate pentru președintele Biden de a evalua care este poziția președintelui Xi. Simplul fapt că, până acum, China nu a denunțat ceea ce face Rusia (în Ucraina) spune multe.”
Un mesaj dur legat de riscurile pe care și le asumă China dacă va sprijini Rusia a venit din partea secretarului de stat american.
Antony Blinken, secretar de stat al SUA: „Credem că în special China are responsabilitatea de a-și folosi influența asupra președintelui Putin și de a apăra regulile și principiile internaționale pe care pretinde că le susține. În schimb, se pare că se mișcă în direcția opusă, refuzând să condamne această agresiune și încearcă să se prezinte ca un arbitru neutru. Mai mult, suntem îngrijorați că se gândesc să ajute direct Rusia cu echipament militar, pe care Rusia să-l folosească în Ucraina. Vom transmite clar că, pentru orice acțiune pe care o va întreprinde China pentru a sprijini agresiunea Rusiei, vom impune costuri.”
Miercuri seara, publicaţia germană Bild anunţa ca şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, ar fi plecat spre China, însă - după ce a parcurs 2.800 de km - avionul a făcut cale întoarsă. Dacă jurnaliştii germani se hazardează să presupună că Lavrov ar fi încercat să fugă din ţară, incidentul lasa oricum loc de speculaţii.
O posibilă explicaţie este ca Beijingul ar fi semnalat totuși în ultima clipă că nu este dispus să ajute Rusia în războiul din Ucraina. Clar este că ambasadorul Chinei în Ucraina s-a întâlnit cu guvernatorul Liovului, căruia i-ar fi declarat că ţara să este prietena Ucrainei şi va contribui la reconstrucţia acesteia.
Kevin Rudd, președintele Asia Society: „Acțiunile Chinei de până acum, în ceea ce privește conformitatea cu sancțiunile impuse de SUA și Occident împotriva Moscovei, au fost, cel puțin din ce știu eu, corecte. Adică nu vor să aibă și ei (chinezii, n.r.) de suferit în urma unor sancțiuni secundare. În ceea ce privește această dezbatere aprinsă legată de ajutorul militar și de solicitările în acest sens (venite din partea Rusiei, n.r.) este o chestiune separată și vom vedea cum se va desfășura această discuție.”
Ruşii care au fugit deja din ţară, mai cu seamă în Turcia, au organizat la Istanbul un protest împotriva Kremlinului.
Masha Kolga, dizident rus: „E foarte greu să ştii că eşti de partea agresorului. Simţi că eşti responsabil, simţi ruşine. Eşti victima situaţiei, pentru că acasă nu aveai ce să... e foarte greu de înţeles că nu ai ce face.”
Jomana Kardsheh, jurnalist CNN, în dialog cu protestatară
- Tonya, ai speranţa că, la un moment dat, vei avea un viitor în ţara ta?
- În timpul regimului lui Putin? Nu, cu siguranţă nu.
Ocupația consumă resursele armatei ruseLinda Thomas-Greenfield, ambasadoarea SUA la ONU: „Dacă Rusiei îi pasă cu adevărat de criza umanitară, pe care, de altfel, a creat-o, ar putea pur și simplu să oprească atacurile asupra poporului Ucrainei. Dar, în schimb, vrea să ceară o altă reuniune a Consiliului de Securitate, unde să răspândească dezinformări și să-și promoveze propaganda.
Pentru Moscova, situația e departe de a fi una roz. Potrivit șefului Serviciului American de Informații al Armatei, ocupația din Ucraina consumă capacitățile armatei ruse, iar sancțiunile economice amenință să arunce Rusia într-o criză economică prelungită, la care se adaugă și izolarea pe plan diplomatic.
Pentagonul crede chiar că Putin e în stare să amenințe că va folosi arma nucleară, dacă invazia din Ucraina se prelungește.
Andrei Kozyrev, fostul ministru de externe al lui Boris Elţîn: „Putin nu e un sinucigaș. E nebun ca o vulpe, ca o vulpe vicleană, dar nu se va sinucide apăsând pe butoanele nucleare. Dacă Vestul va arăta că îi e frică, însă, va folosi, probabil, arme chimice. Așa că nu trebuie să ne temem (de un atac nuclear n.r.).
Joi, într-o discuție cu președintele turc Erdogan, Vladimir Putin a reluat principalele condiții pe care le pune pentru a opri invazia, potrivit unor surse citate de BBC: Ucraina trebuie să rămână neutră, să renunțe la aderarea la NATO și să treacă printr-un proces de dezarmare și de așa-numită de-nazificare. Turcia crede, însă, că ar fi suficient ca Zelenski să adopte o declarație de condamnare a nazismului, în toate formele lui.
Dacă pretențiile acestea sunt realizabile, rămâne problema Crimeei și a teritoriilor separatiste. Putin consideră că Ucraina ar trebui să renunțe oficial la ele.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: joe biden , războiul din Ucraina , xi jinping
Dată publicare: 18-03-2022 13:24