INTERVIU Mircea Geoană, despre războiul din Ucraina: Avem o obligație morală și strategică pentru a sprijini această țară
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Reporter: Finlanda a anunțat că dorește să adere la NATO, a făcut acest anunț în mod oficial, este o decizie istorică de renunțare la neutralitate, o decizie pe care Vladimir Putin a catalogat-o drept o greșeală. Cum vedeți aceste evoluții?
Mircea Geoană: La întâlnirea miniștrilor de externe din NATO am avut, la o sesiune dedicată discuției cu Finlanda și cu Suedia, miniștrii de Externe din cele două țări. Au fost alături de noi, de cei 30 de miniștri de externe aliați și noi, conducerea NATO, într-o discuție în care aceștia au prezentat stadiul în care se află dezbaterile democratice interne. Iată că Finlanda, prin vocea președintelui, a anunțat intenția de a adera la NATO și așteptăm ca în următoarele zile și Suedia să ajungă la o decizie pe care o respectăm și pe care nu putem anticipa. Dar în condițiile în care aceste două țări vor aplica pentru a deveni noi membri ai NATO, vom face toate demersurile pentru ca ei să fie primiți cu căldură - și asta am simțit la întâlnirea de la Berlin - și să încercăm să facem un proces de o durată cât mai comprimată pentru a minimiza perioada interimară între momentul intenției de aderare și momentul în care devine eventual membru. Trebuie să spun că a existat o discuție și o spunem cu deschidere, aici, la Berlin, între ministrul de Externe al Turciei și cei doi miniștri de externe și noi toți și credem că această discuție a fost utilă și constructivă. Sunt încrezător că vom avea consensul necesar și vom putea să primim cât mai repede cu putință, dacă vor decide să vină alături de noi, două țări de perfectă capacitate democratică, capacitate militară și contributor net la securitatea euro-atlantică.
Reporter: Spuneați recent că rușii ar putea apela la arme extrem de puternice și că suntem deja într-o fază decisivă a războiului. Vedeți acum un risc de escaladare?
Mircea Geoană: Președintele Finlandei a avut o convorbire telefonică, a fost făcută și public, cu președintele Putin, iar relatarea pe care am avut-o de la partenerii noștri finlandezi - discuția s-a purtat în condiții civilizate, evident nu este o veste pe care Moscova să o primească cu bucurie, dimpotrivă, dar faptul că există acest dialog și că există o practică a dialogului între Suedia, Finlanda și Rusia de-a lungul timpului este un lucru care va fi util. Nu avem niciun fel de indiciu că există intenții sau capabilități militare ale Federației Ruse pentru a riposta la o eventuală aderare a acestor două țări. Evident, suntem vigilenți pentru alte tipuri de măsuri economice sau cibernetice pe care Rusia le poate lua, dar vă spun un singur lucru - vorbim de faptul că președintele Putin obține exact opusul a ceea ce-și propune, la fiecare declarație de amenințare din partea Moscovei sprijinul opiniei publice din cele două țări pentru aderarea la NATO crește. Deci, într-un fel dacă vor continua să facă acest lucru, evident că susținerea pentru aderarea la NATO a celor două țări se va intensifica în continuare.
Reporter: Având în vedere ce s-a întâmplat deja în Transnistria, credeți că sunt amenințări la adresa securității României?
Mircea Geoană: Aderarea la NATO a României și a țărilor din flancul estic a reprezentat o decizie și un moment epocal în istoria noastră modernă. Niciodată nu a avut România în întreaga noastră existență națională garanții de securitate mai puternice, mai autentice și mai cuprinzătoare decât avem astăzi. Suntem în NATO și România este protejată de articolul 5 și de cea mai puternică alianță din istoria umanității. Evident că spunând acest lucru suntem în continuare interesați de securitate în regiunea limitrofă României și limitrofă NATO, suntem preocupați de modul în care Georgia are presiuni de altă natură, nu militară, din partea Federației Ruse, zvonuri cu privire la referendumuri în provincii separatiste din Georgia. Ne uităm bineînțeles cu multă atenție și la Republica Moldova - are o clauză de neutralitate în Constituție și respectăm acest lucru. Declarațiile liderilor ruși militari și politici cu privire la intenția de a bloca accesul la Marea Neagră a Ucrainei, pentru a sufoca economic această țară, deci spunând că România este la adăpost și este asta nu înseamnă că nu avem un interes cu toții ca regiunea limitrofă a noastră să fie predictibilă. Vom continua să sprijim Ucraina, Ucraina poate câștiga acest război, împreună cu noi vor putea izbândi.
Reporter: Vorbind despre Romania, vorbim totodată despre grupul de luptă aflat în curs de constituire. Care sunt ultimele evoluții?
Mircea Geoană: Un segment important al întâlnirii miniștrilor externi din NATO a fost dedicat pregătirii summitului de la Madrid. Pentru că acolo se vor lua deciziile cu privire la configurația viitoare a posturii și prezenței NATO pe flancul estic, inclusiv în România. Evident, suntem într-un plin proces de evaluare, de avize militare și politice. Miniștrii de externe din NATO se vor întâlni în iunie, iar la Madrid liderii noștri vor adopta decizii. Putem anticipa că prezența NATO pe flancul estic va fi mult mai robustă, va fi coerentă, va fi pe mult mai mult paliere decât ce știam până în prezent - va fi vorba evident de prezență terestră, militară, aeriană și navală, dar și în spațiul cibernetic, apărare antirachetă de ultimă generație, deci vreau ca românii și româncele să fie extrem de încrezători că vom lua decizii astfel încât practic diferența de protecție militară între țările din vestul Europei și cele din estul Europei se vor atenua. România va beneficia, ca o țară foarte importantă, o ancoră strategică în zona Mării Negre pentru NATO de acest tip de ranforsare strategică. Am toată încrederea că liderii noștri la Madrid vor lua decizii de o consecință deosebită pentru securitatea și stabilitatea regiunii noastre.
Reporter: România concret, de acum înainte, cum poate ajuta Ucraina să câștige acest război?
Mircea Geoană: Există din partea întregii Alianțe, la nivel individual, fiecare țară ajută în condițiile pe care le consideră cele mai potrivite, comunică în condițiile cele mai potrivite, dar aș vrea să privim asistența pentru Ucraina ca pe un continuum. Evident, sprijinul militar și tranziția armatei ucrainene la echipamente de tip NATO reprezintă un proces foarte important și la Rammstein, în Germania, acum câteva săptămâni am stabilit un mecanism care să permită o coordonare mai bună pentru sprijinul militar. Dar există o altă dimensiune foarte importantă, chiar aici în Germania a avut loc întâlnirea G7 la nivel de miniștri de externe, este foarte important să putem continua să sprijinim și financiar Ucraina care suferă masiv datorită distrugerilor produse de atacurile rusești și datorită blocării Mării Negre - o zonă de exporturi importantă pentru Ucraina. Și trei - unde și România excelează - sprijinul umanitar, sunt 6 milioane de ucraineni care sunt în afara granițelor, sunt milioane de persoane deplasate intern și, în ultimul rând, reconstrucția Ucrainei. Suntem extrem de bucuroși și la noi, la NATO - nu avem un rol direct în reconstrucție economică a Ucrainei- dar suntem bucuroși să vedem că acest sprijin pentru Ucraina devine foarte solid, avem o obligație morală și strategică pentru a sprijini această țară. Este dacă vreți ceea ce președintele Putin a încercat să obțină, a obținut exact opusul - va avea o Ucraină mândră, suverană, europeană și prosperă. Și acest lucru e bun și pentru România și pentru vecinii Ucrainei pentru că dacă există un spațiu economic mai dinamic și avantajele de prosperitate și de oportunități de afaceri se vor amplifica.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia , Ucraina , NATO , Mircea Geoana
Dată publicare: 15-05-2022 20:15