Întâlnire între Boris Johnson şi Ursula von der Leyen, în încercarea de a debloca negocierile pentru Brexit
Your browser doesn't support HTML5 video.
”Premierul va merge mâine (miercuri n.r.) pentru a lua cina cu Ursula von der Leyen, în vederea continuării discuţiilor referitoare la relaţia viitoare dintre Marea Britanie şi UE”, a declarat un purtător de cuvânt al biroului premierului britanic din Downing Street, conform Reuters, citat de News.ro.
Marţi, guvernul britanic a anunţat că a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană care-i permite să retragă dispoziţiile controversate din proiectul de lege prin care revine asupra Tratatului Retragerii Regatului Unit din UE, care-i nemulţimeau pe europeni în toiul negocierilor comerciale.
Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat marţi că Uniunea Europeană ”nu-şi va sacrifica niciodată viitorul” pentru a încheia un acord post-Brexit cu preţul unor concesii care să-i fragilizeze piaţa unică.
Discuțiile, ajunse acum să se desfășoare sub presiunea timpului, au ca obiectiv încheierea unui acord care să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021, când Regatul va înceta definitiv să aplice normele europene, odată cu încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit.
Michel Barnier, negociatorul șef al UE pentru Brexit: „În acest stadiu, mai mult ca oricând, Brexit-ul e o școală a răbdării, o Universitate a răbdării, aș zice.” Principalele puncte de divergenţă rămân legate de solicitările UE privind menţinerea accesului pescarilor europeni în apele britanice, stabilirea unor norme care să prevină concurenţa neloială din partea companiilor britanice pe piaţa europeană şi crearea unui mecanism de soluţionare a diferendelor.
Boris Johnson: „Trebuie să fim optimiști, trebuie să credem în capacitatea rațiunii de a debloca discuțiile, dar sunt nevoit să vă spun că, în acest moment, situația este foarte, foarte delicată. Dar o să ne dăm silința”.
Fabian Zuleeg, European Policy Centre chief executive: „Întrebarea este ce poate face Boris Johnson? Ce fel de înțelegere este dispus să accepte? Până la urmă, Uniunea Europeană - fie că vorbește cu Barnier ori Ursula von der Leyen - are un mandat din partea celor 27 de state membre. Nu sunt semne că acest mandat s-ar putea schimba.” Guvernanții francezi au avertizat apăsat și fară echivoc că Parisul se va opune oricărui acord între UE şi Londra care îi ''sacrifică'' pe pescarii francezi.
În cazul absenţei unui acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regat va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, sinonime cu drepturi vamale sau cote, ceea ce alimentează riscul unui nou şoc economic suprapus celui al pandemiei.
Sursa: Pro TV, News.ro
Etichete: uniunea europeana , boris johnson , ursula von der leyen , bruxelles
Dată publicare: 09-12-2020 14:06