Insulele grecești vor deveni „zone libere de Covid”. Toți localnicii și vizitatorii vor fi vaccinați
Your browser doesn't support HTML5 video.
Premierului Boris Johnson i se cere să mai întârzie cu o lună momentul deschiderii totale, fixat deocamdată peste trei săptămâni.
Pe de altă parte, insulele greceşti se pregătesc să devină "zone libere de Covid", prin vaccinarea localnicilor şi vizitatorilor.
Dar Mykonos atrage turiştii, mai ales prin viaţa de noapte. Iar petrecerile cu multă lume sunt deocamdată interzise.
Mykonos, "templul modern al Afroditei", sau "insula peterecerilor", cum mai este supranumită, abia se dezmorţeşte, deşi au trecut două săptămâni după ce sezonul turistic a fost declarat, în mod oficial, "deschis". Muzeele nu s-au deschis, multe magazine au încă lacătul la uşă, sau trec prin renovare.
Pe de altă parte, este în curs de aplicare planul autorităților de a face din insulele greceşti "zone libere de Covid-19". Fiecare localnic ar urma să fie vaccinat până la sfârşitul lunii. Iar turiştii pot veni dacă sunt vaccinaţi, dacă au trecut prin boală şi astfel au dobândit în mod natural anticorpi, sau dacă fac dovada unui test PCR negativ pentru coronavirus.
Irene Asimomitis, localnică: „Da, este o insulă fără Covid! Şi îi aşteptăm pe toţi turiştii să vină..."
Astfel, în iulie, s-ar putea ridica reglementările - încă în vigoare la nivel naţional, în Grecia - care interzic muzica la terase şi adunările cu număr mare de persoane.
Iraklis este medic cardiolog, dar şi patron în turism - deţine mai multe cluburi din Mikonos şi un hotel. Clienţii, mai ales americanii, îi pun două întrebări.
Dr. Zissimopoulos: „În primul rând, întreabă dacă suntem vaccinaţi cu toţii, apoi, dacă vor mai fi petreceri pe insulă, ca altădată.”
Sam Kiley, reporter: „Aşadar, vaccinare înseamnă petrecere."
Deocamdată, însă, cluburile din Mykonos sunt mai mult goale... doar agitarea recipientelor pentru prepararea cocktailuri parca ar avea ... ritm.
Când vine vorba de relaxare, milioane de britanici sunt cu gândul la data de 21 iunie, când premierul Boris Johnson a spus că toate restricţiile în privinţa contactului social vor fi ridicate. Însă, unul dintre principalii experţi care consiliază guvernul în privinţa vaccinării a spus că "există o posibilitate semnificativă" ca eliberarea să mai întârzie. Temerile sunt din cauza răspândirii tulpinei aşanumită indiană, a virusului, mai transmisibilă şi vinovată de noi cazuri de infectare.
Adam Finn, membru al comitetului britanic de vaccinare şi imunizare: „Ne-ar fi mai bine să fim mai precauţi în acest moment, pentru a ne îndrepta în siguranţă spre o revenire la normal, decât să renunţăm definitiv la restricţii, apoi să intrăm din nou în carantină totală."
Avertismente vin și de la directorul Organizației Mondiale a Sănătății.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS: „Ar fi o eroare monumentală ca orice ţară să creadă că pericolul a trecut."
Până acum, aproape trei sferturi din populația adultă a Marii Britanii a primit o doză dintr-un ser anti Covid. Și jumătate au fost imunizaţi complet.
Cursa între vaccinare şi răspândirea noilor variante contagioase ale virusului a fost accelerată, marți, odată cu deschiderea celui mai mare centru de vaccinare din Regatul Unit. Este amenajat pe stadionul Twickenham, templul rugby-ului englez.
Oricine peste 18 ani se poate vaccina de acum în Regat... La fel și în Franța, începând tot de astăzi. "O zi simbolică", a comentat premierul Castex. Președintele Macron s-a numără printre cei imunizaţi. Şi a dat de veste pe Twitter - Vaccinat!