Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alertă din cauza centralei nucleare plutitoare a Rusiei: ”O catastrofă e foarte posibilă"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rusia a lansat la apă prima sa centrală nucleară plutitoare, un experiment care este catalogat de către adversarii Kremlinului drept o bombă cu ceas.

În timp ce Moscova se laudă cu acest tip de centrală că va asigura energie electrică regiunilor izolate din zona arctică, unii experți se tem că platforma poate fi distrusă de furia naturii și poate produce o catastrofă nucleară de genul celor de la Cernobîl sau Fukushima.

Centrala rusească este o platformă de 140 de metri lungime, pe care sunt amplasate două reactoare nucleare de 35 de megawați. Platforma a plecat din portul Murmansk spre peninsula Kola, într-o călătorie de trei săptămâni și 4.900 de kilometri. Ea va înlocui o centrală nucleară clasică, scoasă din uz.

Sergei Ivanov, reprezentant al Kremlinului: ”Asistăm la un pelerinaj al delegaţiilor străine pe platformă. Toată lumea vrea să o vadă. ”

Optimismul oficialilor de la Moscova este combătut de către experţii ecologişti, care atrag atenţia că o catastrofă nucleară în cazul acestei centrale plutitoare, este foarte posibilă.

Citește și
incident radioactiv in Rusia
O a doua explozie nucleară ar fi avut loc în Rusia, după incidentul ţinut secret

Konstantin Fomin, purtător de cuvânt Greenpeace: ”Scenariile pot fi foarte rele. Este foarte greu de făcut o predicţie. Centrala se poate răsturna sau poate fi lovită de ţărm. Poate fi distrusă. Iar acestea sunt doar câteva riscuri adiţionale la toate riscurile legate de o eventuală cedare a reactorului nuclear. ”

Oficialii ruşi au respins toate acuzaţiile şi susţin că această centrală este sigură. De asemenea, Moscova se pregăteşte să exporte astfel de modele în Sudan sau Indonezia.

Prima centrală nucleară plutitoare pentru utilizare în scopuri civile a fost realizată de Statele Unite și a funcționat între 1968 și 1977.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult