Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Informații false privind vaccinul anti-Covid, demontate. Ace care dispar și asistenta moartă din Alabama

Aprobarea vaccinurilor împotriva Covid-19 în Statele Unite și Marea Britanie a dus la numeroase informații false privind serul și vaccinarea în sine.

BBC a adunat o parte dintre aceste informații care circulă în mediul online și a demonstrat că nu sunt reale.

Acele de seringă care „dispar”  

În mediul online circulă imagini cu persoane care se vaccinează. Astfel, în grupurile anti-vaccin au apărut teorii conform cărora seringile nu sunt reale, iar acele „dispar”. Astfel, adepții teoriilor conspiraționiste, „demonstrează” că autoritățile încearcă să promoveze un vaccin care de fapt nu există.

O postare de acest gen distribuită pe Twitter a strâns peste 20.000 de like-uri și a fost vizualizată de jumătate de milion de persoane.

În poza care însoțește postarea este prezentat un medic care folosește o seringă sigură, al cărei ac se retrage în corpul dispozitivului după ce este folosit, pentru a proteja persoana care administrează vaccinul de înțepături accidentale. Acest tip de seringă este folosit de mai mult de 10 ani.

Citește și
Decizia privind autorizarea vaccinului produs de Pfizer-BioNTech în UE va fi luată luni
Agenția Europeană pentru Medicamente a autorizat folosirea vaccinului Pfizer-BioNTech în UE

Printre pozele considerate false se numără și una în care este vaccinat un politician australian, dar acul este încă acoperit. În acest caz, poza a fost făcută după ce politicianul s-a vaccinat antigripal în luna aprilie, iar acul era acoperit pentru că vaccinul fusese deja administrat, dar fotografii nu au reușit să surprindă momentul.

Nicio asistentă nu a murit în Alabama după vaccinare  

Autoritățile sanitare din Alabama au emis un comunicat în care condamnă „dezinformarea”, după ce o poveste falsă a apărut în mediul online. Conform acesteia, o asistentă în vârstă de 40 de ani ar fi murit după ce i-a fost administrat vaccinul anti-Covid.

După ce le-a fost adusă la cunoștință postarea care circula pe Facebook, autoritățile au verificat în fiecare spital în care au fost administrate vaccinuri și au confirmat că nicio persoană nu a murit în urma vaccinării.

În categoria de comentarii, o utilizatoare a spus că același lucru s-a întâmplat și cu mătușa unei prietene și a atașat chiar o captură de ecran cu o presupusă conversație pe acest subiect.

Reprezentanții spitalului din Tuscaloosa, în care se presupune că ar fi murit asistenta, au transmis că primul vaccine a fost administrat în dimineața zilei de 17 decembrie, cu câteva zile după apariția informațiilor false.

Facebook a marcat o parte dintre aceste postări ca fiind false, dar multe persoane consideră că „marile puteri încearcă să acopere ce s-a întâmplat”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult