Infernul continuă în Australia: „Îmi ardeau ochii în cap.” Poveștile tulburătoare
Your browser doesn't support HTML5 video.
Şeful guvernului a vizitat servicii de pompieri în zone rurale din New South Wales, ai căror voluntari luptă de luni de zile împotriva unor incendii devastatoare scăpate de sub orice control. Focurile au pârjolit o suprafață echivalentă cu a Belgiei și au provocat moartea a cel puțin 10 persoane.
Pompierii se văd nevoiți să dea înapoi în fața barajului de flăcări, care înghite casă după casă. Fumul dens reduce atât de mult vizibilitatea, încât un pompier a fost lovit de un vehicul.
Jim Murphie: „Pur și simplu îngrozitor. Am 39 de ani de experiență și asta cred că a fost cea mai rea zi de muncă.”
Chris Maher, corespondent CNN: „Pe frontul flăcărilor sunt atâtea bătălii, multe pierdute. Problema e că vorbim de o situație de urgență căreia nu i se vede capătul, iar întrebarea este cât vor mai rezista pompierii?”
Shane Fitzsimmons: „Gestionarea oboselii și intensitatea acestui sezon de incendii își spun cuvântul.”
Richard Hall: „Se auzea ca un muget de dincolo de colină, parcă venea trenul. Vuietul flăcărilor. Nu mai vedeai nimic în fața ochilor.”
Satul Balmoral, cu 400 de locuitori, s-a aflat chiar în calea unui incendiu feroce. Aproape toate cele 100 de locuințe sunt acum scrum. O familie a mai ținut piept unor incendii în trecut. Dar de data asta...
Justin: „Ne împresurau flăcări simultan dinspre est și vest. Asta a făcut proprietatea noastră imposibil de apărat.”
Câțiva au refuzat să se supună ordinului de evacuare și au rămas pe loc, ca să încerce să țină flăcările la ușă.
Helen Attard: „Fumul era înfiorător. Îmi ardeau ochii-n cap. Fiii mei stăteau cu furtunurile pe casă.”
Agravarea crizei l-a determinat în cele din urmă pe șeful guvernului, Scott Morrison, să se întoarcă de urgență acasă, din Hawaii, unde era în vacanță cu familia.
Scott Morrison, prim-ministrul Australiei: „Sunt sigur că australienii sunt drepți și înțeleg că atunci când le faci o promisiune copiilor tăi, încerci să o respecți, însă, ca premier, ai alte răspunderi. De aceea, accept criticile care mi s-au adus. Le cer iertare australienilor care sunt supărați pe mine.”
Mulți sinistrați sunt în adăposturi în prag de Crăciun și nu au habar ce le rezervă viitorul apropiat .
Femeie: „Hainele de pe noi, asta e tot ce mai avem. Nu ne-a mai rămas nimic altceva.”
De la case la infrastructură , totul trebuie reconstruit de la zero. Numai că amenințarea rămâne valabilă. Pentru a stinge focarul imens situat la aproximativ 130 de km de Sydney, e nevoie de intemperii puternice. Ar urma să plouă în anumite locuri marți și miercuri, lucru pe care mulți îl consideră un cadou de Crăciun. Sfârșitul săptămânii va fi însă, din nou torid.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!