Închisoarea din care e imposibil să evadezi, în El Salvador. Președintele țării spune că are stații de bruiaj electronic
Închisoarea din care e imposibil să evadezi a fost construită în El Salvador, considerat capitala mondială a crimelor. Complexul va fi păzit de 850 de polițiști și soldați, iar oficialii guvernamentali se laudă că este „impenetrabil”. Regulile sunt stricte, spun ei, așa că deținuții nu vor avea acces la prostituate ori alte mijloace de divertisment precum Playstation, telefoane mobile și alte asemenea gadgeturi, cum se întâmplă frecvent în alte închisori din țară, arată publicația Daily Star.
Mega-închisoarea cu o capacitate de 40.000 de prizonieri a fost construită în doar șapte luni, iar aici vor fi cazați cei mai periculoși criminali din El Salvador, cea mai dens populată țară din America Centrală.
Președintele țării, Nayib Bukele, a transmis un mesaj clar despre noua închisoare: „Prostituate, PlayStation-uri, orice dispozitive cu ecrane, telefoane mobile și computere” sunt strict interzise celor din spatele gratiilor, a avertizat el. Construirea închisorii vine la pachet cu revizuirea întregului sistem penitenciar și modificarea legilor în această privință, arată sursa citată.
Președintele a menționat că 600 de soldați și 250 de polițiști „perfect antrenați” vor fi de pază zi și noapte, astfel că din noua închisoare „va fi imposibil de evadat”. Aici va exista inclusiv aparatură de bruiaj, care va bloca orice fel de transmisie mobila (celulară) către turnurile (releele de comunicații) din apropiere, a mai spus președintele, adică practic nu va putea fi folosit telefonul mobil ori alte dispozitive cu semnal radio. Mai mult decât atât, este posibil ca după o evaluare, închisoarea Esperanza să detroneze în Guiness Book cea mai mare închisoare din lume, din Turcia, Silivri, Istanbul.
Deținuții vor fi puși la muncăPreședintele consideră că noua închisoare este un „element fundamental în câștigarea, în cele din urmă, a războiului împotriva bandelor”.
Se pare că prizonierii vor fi puși să lucreze la instituție, ministrul adjunct al Justiției, Osiris Luna, afirmând că deținuții vor fi puși la muncă pentru a „compensa o parte din pagubele pe care le-au făcut societății”.
„Toți teroriștii care au provocat durere poporului își vor ispăși pedeapsa sub cel mai sever regim”, a mai spus el.
Ridicarea închisorii masive vine după ce Human Rights Watch a denunțat țara pentru închisorile suprapopulate, pe care le-a considerat a fi „severe”, o consecință a arestărilor în masă.