Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Încă o ţară europeană e împotriva schimbării orei. 80% dintre cetăţeni spun că e inutil

Majoritatea covârşitoare a germanilor ar dori eliminarea actualului sistem european de schimbare a orei de două ori pe an, arată un sondaj de opinie dat publicităţii luni, informează dpa.

Circa 80% dintre cei intervievaţi au declarat că în opinia lor schimbarea orei nu este necesară şi ar putea fi eliminată. De asemenea, în jur de un sfert dintre participanţii la sondajul realizat de Casa de asigurări de sănătate DAK au afirmat că se confruntă cu probleme de sănătate din cauza trecerii la ora de iarnă.

Ceasurile ar urma să fie date cu o oră în urmă în noaptea de 27 spre 28 octombrie, ceea ce înseamnă că va fi mai multă lumină la aceeaşi oră în timpul dimineţii şi mai întuneric seara, pe teritoriul Europei.

Potrivit rezultatelor unui sondaj la nivel european fără caracter obligatoriu, dat publicităţi în august, 84% dintre persoanele intervievate ar dori să rămână la ora de vară şi să nu se mai treacă la ora de iarnă. În acest sondaj, circa 3 milioane din totalul celor 4,6 milioane de respondenţi provin din Germania.

Comisia Europeană a declarat că ar propune renunţarea la trecerea la ora de iarnă din motive de economisire a luminii pe teritoriul Uniunii Europene (UE), subliniind că sănătatea oamenilor este mai importantă.

Citește și
ora de vară
Peste 75% dintre europeni nu mai vor schimbarea orelor în funcţie de anotimp. Ce au votat românii

"Mulţi oameni suferă din cauza acestei schimbări de oră", a declarat purtătorul de cuvânt al DAK. Problemele raportate includ oboseală, ameţeli, insomnii, precum şi probleme de concentrare şi lipsă de energie.

Sondajul DAK a fost realizat pe un eşantion de circa 3.500 de persoane.

Potrivit Comisiei Europene, statele membre sunt cele care trebuie să decidă ce oră vor să păstreze: ora de vară sau ora de iarnă. Prin urmare, este teoretic posibil ca ţări vecine să facă alegeri diferite.

Comisia Europeană le cere ţărilor din UE să-şi comunice alegerea până cel târziu la sfârşitul lui aprilie 2019. Dacă acest calendar propus de Bruxelles va fi respectat, schimbarea orei de la 31 martie 2019 va fi astfel ultima trecere obligatorie la ora de vară. Ţările care vor dori să revină în mod permanent la ora de iarnă vor avea ulterior posibilitatea să schimbe ora la 27 octombrie 2019, după care schimbările din motive sezoniere nu vor mai fi posibile.

Această constrângere a fost introdusă din motive de economisire a energiei, însă acestea ar fi marginale, potrivit Comisiei, în timp ce schimbările de oră sunt tot mai mult criticate pentru impactul lor negativ asupra sănătăţii.

Ţările din UE sunt în prezent grupate pe trei fusuri orare diferite: ora Europei de Vest (Irlanda, Portugalia, Marea Britanie), ora Europei Centrale (17 ţări) şi ora Europei de Est (Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Lituania şi România)

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult