Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Înalt oficial american: Rusia apelează la muniţie veche, în timp ce îşi epuizează stocurile pentru a duce la sfârşit invazia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ucraina ar dori să ofere o soluţie de pace, spune președintele Volodimir Zelenski. Pentru asta, el a cerut Kremlinului să înceapă retragerea trupelor până la Crăciun.  

Dacă forţele ruse vor continua să bombardeze țara vecină în ritmul actual, muniţia modernă a Moscovei s-ar putea epuiza la începutul anului următor, susțin, pe de altă parte, surse de la Pentagon.

În tot acest timp, milioane de civili ucraineni se tem că nu vor reuși să facă față acestei ierni fără curent, căldură sau apă.

Într-o videoconferință cu liderii din G7, președintele Zelenski a vorbit despre singura posibilitate în care s-ar putea discuta despre pace.

Volodimir Zelenski: „(Sărbătorile) sunt momentul în care oamenii normali se gândesc la pace, nu la agresiune. Îi propun Rusiei să încerce măcar să demonstreze că este capabilă să renunțe la agresiune. Ar fi corect să înceapă retragerea trupelor rusești de pe teritoriul recunoscut al Ucrainei până de Crăciun. Dacă Rusia își retrage trupele din Ucraina, atunci va fi asigurată o încetare a ostilităților".

Citește și
Jens Stoltenberg
Stoltenberg: Mă tem că războiul din Ucraina va scăpa de sub control și se va transforma într-un război între Rusia și NATO

Dar, Vladimir Putin are de gând să discute cu liderul chinez, Xi Jinping, relatează presa rusă. Este puțin probabil ca întâlnirea să aibă loc față în față, precizează jurnaliștii cotidianului Vedomosti.

Ce se știe sigur este faptul că liderul de la Kremlin nu va mai ține discursul său anual de sfârșit de an. Este pentru prima dată când nu face acest lucru în ultimul deceniu.

Decizia a stârnit speculații, dar un analist politic rus a sărit în apărarea lui Vladimir Putin.

Tatiana Stanovaya a spuns că liderul rus pur și simplu nu vrea să „piardă" timp cu „lucruri mărunte", cum ar fi conferințele de presă, deoarece își concentrează energia asupra problemelor globale.

Orașul Herson rămâne sub bombardamentul intens al rușilorc

Deși recent eliberat de trupele rusești, orașul Herson, din sudul Ucrainei, rămâne sub bombardamentul intens al trupelor lui Putin, care sunt cantonate la periferie.

Deborah Haynes, corespondent Sky News: „Rușii au plecat din orașul Herson, dar nu s-au dus prea departe. Sunt de cealaltă parte a acelui mal și folosesc poziția de acolo pentru a trage în interiorul orașului, zilnic".

Ucrainenii se bazează pe ajutoare pentru a supraviețui

Eliberarea Hersonului a adus însă o nouă realitate, deoarece trupele rusești au trecut de la statutul de ocupanți la cel de atacatori, lansând zilnic rachete mortale. Luni au luat viața a cel puțin trei persoane. În plus, sunt des pene de curent și cei mai mulți locuitori se bazează pe ajutoare pentru a supraviețui.

Oamenilor li se oferă alimente de bază și apă. Majoritatea celor care stau la coadă sunt pensionari, dar printre ei se zăresc și familii cu copii mici.

Ucrainean: „Ne e greu. Așteptam reluarea energiei electrice ca să avem căldură, dar acum suntem sub bombardament".

Ucrainean: „Situația în oraș este înfricoșătoare. Este extrem de periculos. Sunt o grămadă de probleme, dar încă rezistăm".

Peste 200.000 de persoane au părăsit orașul Herson de când a început așa-numita „operațiune specială a rușilor". Sub 80.000 au rămas în casele lor, dar guvernul ucrainean le cere să plece până când zona va redeveni sigură.

Un tren de evacuare pleacă în fiecare după-amiază. Viktoria a fost nevoită să fugă cu fiul ei de cinci ani și cu fiica de 13 ani. Soțul ei a rămas în urmă cu părinții ei.

Viktoria Tupikonenko, localnică din Herson: „Nu-mi vine să cred că trebuie să las totul în urmă, pământul meu natal, casa mea natală. Îmi las soțul acasă, dar trebuie să plec".

Jens Stoltenberg avertizează că orice utilizare a armelor nucleare ar avea „consecinţe grave pentru Rusia"

Pe de altă parte, într-un interviu acordat postului de televiziune France24, secretarul general al NATO a avertizat că orice utilizare a armelor nucleare în Ucraina ar avea "consecinţe grave pentru Rusia",

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Monitorizăm îndeaproape ce face Rusia. Până acum nu am văzut nicio schimbare în abordarea lor nucleară care să necesite o schimbare din partea noastră".

Rusia apelează la muniţie veche de 40 de ani, cu rate de eşec ridicate, în timp ce îşi epuizează stocurile pentru a duce la bun sfârşit invazia de aproape 10 luni din Ucraina, a declarat un înalt oficial militar american, citat de Reuters.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult