Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Hvaldimir, beluga spion a Rusiei, a fost găsită moartă în Norvegia. ”Este absolut oribil” | VIDEO

O balenă beluga albă numită Hvaldimir, văzută pentru prima dată în Norvegia, nu departe de apele rusești, cu un ham care a aprins zvonuri că ar putea fi un spion al Moscovei, a fost găsită moartă.  

Radiodifuzorul public norvegian NRK a raportat că leșul de balenă a fost găsit sâmbătă plutind în Golful Risavika din sudul Norvegiei de către un tată și un fiu care pescuiau, scrie CNN.

Beluga, al cărei nume combină cuvântul norvegian pentru balenă – hval – și prenumele președintelui rus Putin, Vladimir, a fost scoasă din apă cu o macara și dusă într-un port din apropiere, unde experții o vor examina.

„Din păcate, l-am găsit pe Hvaldimir plutind în mare. El a murit, dar nu este clar imediat care este cauza morții”, a declarat biologul marin Sebastian Strand pentru NRK, adăugând că nu au fost vizibile răni externe majore pe animal.

Strand, care a monitorizat aventurile lui Hvaldimir în ultimii trei ani în numele organizației non-profit Marine Mind din Norvegia, a spus că a fost profund afectat de moartea subită a balenei.

Citește și
Caz bizar cu posibile implicații rusești. Cum a fost surprinsă o balenă în apele Norvegiei
O nouă explicaţie pentru "balena-spion" din Rusia. Ce misiune ar fi avut de fapt

„Este absolut oribil”, a spus Strand. „Se pare că vineri era în stare bună. Așa că trebuie doar să ne dăm seama ce s-ar fi putut întâmpla aici”.

Balena de 4,2 metri lungime și 1.225 de kilograme a fost văzută pentru prima dată de pescari în apropiere de insula nordică Ingøya, nu departe de orașul arctic Hammerfest, în aprilie 2019, purtând un ham și ceea ce a apărut să fie o cameră video mică, cu o cataramă marcată cu textul „Echipament St. Petersburg”.

Rusia antrenează balene în scopuri militare

Acest lucru a stârnit acuzații că beluga ar fi „o balenă spion”. Experții au spus că marina rusă este cunoscută că a antrenat balene în scopuri militare.

De-a lungul anilor, beluga a fost văzută în mai multe orașe de coastă norvegiene și a devenit rapid clar că era foarte blândă și îi plăcea să se joace cu oamenii, a spus NRK.

ONG-ul Marine Mind a spus pe site-ul său că Hvaldimir era foarte interesat de oameni și răspundea la semnalele cu mâna.

„Pe baza acestor observații, se pare că Hvaldimir a ajuns în Norvegia trecând din apele rusești, unde se presupune că a fost ținut în captivitate”, susține ONG-ul.

Presa norvegiană a mai speculat că Hvaldimir ar fi putut fi folosit ca „o balenă de terapie” în Rusia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult